Britse tak van drone-opleider EuroUSC in zwaar weer

De Britse tak van het opleidingsinstituut voor dronepiloten EuroUSC is in de problemen geraakt. De Britse luchtvaartautoriteit CAA heeft de opleidingskwalificaties van het instituut geschorst en lopende opleidingen zijn geannuleerd. Oprichter en directeur Andre Clot zou zijn functie hebben neergelegd.

Zelf heeft EuroUSC nog niet officieel melding gemaakt dat er wat aan de hand is, maar de website eurousc.com is op het moment van schrijven niet bereikbaar en de telefoon wordt niet opgenomen. Michael Maes van EuroUSC-Benelux benadrukt dat de problemen zich richten op het Britse deel van de groep EuroUSC, maar kan verder niets bevestigen. De onbereikbaarheid van de website en het kantoor zijn volgens Maes “niet het gevolg van deze problemen maar eerder van technische aard.”

Gevolgen voor Nederland en België
Bronnen van Dronewatch melden dat het nog onduidelijk is of er inderdaad sprake is van een faillissement en zo ja, of hier een doorstart of overname op volgt. Onduidelijk was of het wegvallen van de accreditatie van EuroUSC in Groot-Brittannië ook consequenties heeft voor EuroUSC-Benelux BV, dat vorig jaar als onafhankelijke entiteit van start ging. Aan aanbieders van RPAS opleidingen worden strenge eisen gesteld, waarbij organisatorische en juridische constructies zwaar meewegen in de accreditatie.

EuroUSC-Benelux stelt dat de problemen bij het Britse kantoor geen gevolgen hebben voor de Nederlandse dochteronderneming. De Belgische drone-opleidingen en de Nederlandse ROC-light en RPA-L opleidingen kunnen volgens EuroUSC-Benelux gewoon doorgaan. Hier is al overleg over geweest met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Meerdere drone-opleiders werken samen met EuroUSC-Benelux op het gebied van lesstof en examinering, waaronder DroneLand en Dutch Drone Academy.

Pionier
Het European UAV Systems Centre (EuroUSC) ging in 2003 van start en verkreeg in 2009 officieel toestemming van de CAA om professionele dronepiloten te gaan opleiden. Veel Nederlandse RPAS-vliegers van het eerste uur haalden hun papieren bij EuroUSC. Die BNUC-s diploma’s werden later ook erkend door de Nederlandse luchtvaartautoriteit.

EuroUSC-Benelux ontwikkelde na de invoering van de minidrone-regeling ook lesstof voor het Nederlandse ROC-light brevet, en verkreeg de bevoegdheid om de bijbehorende theorie-examens af te nemen, ook in opdracht van derden.

Michael Maes van EuroUSC-Benelux hoopt dat er ‘binnen enkele weken’ uitsluitsel gegeven kan worden over de verdere ontwikkelingen van de Britse tak. Contact met de vestiging Benelux kan nog steeds opgenomen worden via admin@eurousc.nl of admin@eurousc.be.

Update (13-1-2017)
Inmiddels heeft EuroUSC via Twitter bevestigd dat de Britse tak van het bedrijf inderdaad onder curatele is gesteld, en dat de zusterorganisaties gewoon in bedrijf blijven:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Britse tak van drone-opleider EuroUSC in zwaar weer

 • 13 januari 2017 om 15:11
  Permalink

  Ik ben aangemeld voor het examen van 18 januari. Blijft vanuit KEI stil. Nog geen bevestiging, nog geen examennummer. Examen is over 5 dagen. Zou toch niets met de problemen va EuroUSC te maken hebben?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   13 januari 2017 om 15:15
   Permalink

   Het KEI staat helemaal los van EuroUSC, dus ik neem aan dat er niets aan de hand is. Kun je ze niet even bellen?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier