Onderzoek wijst uit: vliegtuig Mozambique niet beschadigd door drone

De schade aan de neus van een Boeing 737-700 van een Mozambikaanse vliegtuigmaatschappij is niet veroorzaakt door een drone. Dat blijkt uit nader onderzoek naar het incident. De bemanning hoorde tijdens de afdaling een harde knal, en eenmaal aan de grond constateerde men een flinke deuk in de neuskegel van het vliegtuig. Vlucht TM-136 had op het moment van het incident ruim 80 mensen aan boord.

Het nieuws dat een passagiersvliegtuig van de Mozambikaanse maatschappij Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) tijdens de landing flinke schade aan de neus van het toestel had opgelopen kwam afgelopen vrijdag naar buiten. Lokale media speculeerden al snel dat een botsing met een drone de oorzaak zou zijn, aangezien er geen bloedsporen zoals bij een bird strike te zien waren. Die conclusie werd al snel door veel internationale media – waaronder gerespecteerde publicaties als The Next Web en Fortune – als vaststaand feit overgenomen.

Luchtdrukverschillen
De Mozambikaanse luchtvaartautoriteit concludeert na onderzoek dat het vliegtuig niet is getroffen door een drone of een ander extern object, maar dat de schade is ontstaan als gevolg van luchtdrukverschillen door montagefouten en foutief uitgevoerde inspecties aan de verstevigingsribben aan de binnenzijde van de neuskegel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Onderzoek wijst uit: vliegtuig Mozambique niet beschadigd door drone

  • 11 januari 2017 om 13:07
    Permalink

    schade is al aangericht, aangezien dit nieuws niet wordt overgenomen of gecorrigeerd door andere nieuwssites…. Alleen al geruchten en aannames voor de combinatie drone en vliegtuig is sensatie genoeg voor publicatie op de voorpagina. De echte toedracht staat dagen later ergens op pagina 23 in kleine lettertjes.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier