Nieuws

36 bekeuringen uitgeschreven voor illegaal dronegebruik in 2016

Afgelopen jaar heeft de luchtvaartpolitie in totaal 36 mensen bekeurd voor het overtreden van de regels voor het vliegen met drones. Daarvan schikten 23 mensen hun zaak. 11 personen wezen een schikking af of kregen meteen een dagvaarding. Er kwamen bij elkaar een kleine 100 meldingen binnen van overlast door of foutief gebruik van drones.

Ten opzichte van 2015 is dat een stijging van 50%, in dat jaar kwamen er namelijk 64 meldingen binnen. Om wat voor meldingen het precies gaat blijkt niet uit de cijfers, maar het is aannemelijk dat het gaat om gevallen van vliegen in CTR-gebieden, vliegen boven bebouwing, wegen of mensen, of vluchten die ’s nachts werden uitgevoerd.

Boetes tot 1000 euro
Over het algemeen gaat het bij de schikkingen om bedragen van een paar honderd euro. “Maar schikkingen kunnen veel verder oplopen, tot bedragen van duizend euro”, verklaart een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegenover de NOS. “Dat hangt onder meer af van de vraag hoe gevaarlijk het vlieggedrag met de drone was.”

Eén van de personen die een boete kreeg voor het overtreden van de regels is internetondernemer Alexander Klöpping. Hij vloog met zijn Phantom boven Amsterdam. Daarvoor kreeg hij een boete van 300 euro.

Overigens ging de politie afgelopen jaar zelf ook de fout in met een drone: tijdens een ludieke politieactie werd een drone ingezet om videobeelden te maken, in het centrum van Breda, boven een groep mensen, én in de CTR van Gilze-Rijen, ofwel drie overtredingen op een rij.

Incidenten
Precieze cijfers over daadwerkelijke incidenten met drones ontbreken nog. Er zijn wat kleine incidenten geweest, waaronder een drone die eind december op de motorkap van een auto belandde en lichte schade aanrichtte. Ook zijn er volgens de politie voorbeelden van drones die door daken zijn gevallen, alleen is het even de vraag of dit ook in 2016 voorkwam of nog van de periode daarvoor.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier