BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Defecte stuw bij Grave driedimensionaal in kaart gebracht door laserdrone

Foto: Skyvision Unmanned Aviation

Onlangs raakte stuwcomplex Grave ernstig beschadigd als gevolg van een aanvaring door een binnenvaartschip. Er kwam heel wat meetwerk aan te pas om de schade goed in beeld te brengen. In de toekomst zou dergelijk meetwerk ook door drones uitgevoerd kunnen worden. Skyvision voerde bij de stuw een succesvol experiment uit met een drone voorzien van een laserscanner.

Eigen initiatief
Skyvision ging in samenwerking met Shore Monitoring & Research uit eigen initiatief aan de slag met het meetproject, met als doel om te onderzoeken hoe een drone voorzien van een laserscanner ingezet kan worden om een complex object in 3D in beeld te brengen. Voor de test werd gebruik gemaakt van een DJI M600, voorzien van een Phoenix AL3-32 lidar en een Sony A6000 camera.

DJI M600 met lidar

Volgens Ivanka Kösters van Skyvision kwam er heel wat kijken bij het experiment. “Eén van de grootste uitdagingen tijdens de test was om alle techniek goed op elkaar afgestemd te krijgen. Een andere uitdaging was om alle apparatuur goed verzekerd te krijgen.”

Betere resultaten
Middels laserscanning zijn betere resultaten te halen dan met andere vormen van 3D reconstructies. Kösters: “De eerste ruwe resultaten tonen aan dat deze manier van mobiele laserscanning het in kaart brengen van complexe constructies en terreinen beter mogelijk maakt dan terrestrisch scannen of fotogrammetrie. Met de data kunnen we een model van de brug maken en de schade meetbaar maken. Ook kan de data gebruikt worden voor plaatsbepaling en het identificeren van brugelementen.”

3D model van brug en stuw

De techniek kan ook voor andere toepassingen ingezet worden. Kösters: “De toepassingen zijn zeer divers en vergelijkbaar met bemande laservluchten. Een drone heeft als voordeel dat deze flexibeler en lokaal ingezet kan worden. Daardoor is het mogelijk om dichtbij objecten te komen, en dat komt de nauwkeurigheid van de metingen ten goede.”

Detailreconstructie van de beschadigde stuw

5 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.