Nieuws

Gemeente Enschede wil bedrijventerreinen door drone laten bewaken

Als het aan de gemeente Enschede ligt worden bedrijventerreinen en de campus van de Universiteit Twente in de nabije toekomst bewaakt door een autonoom opererende drone. Bij een melding van brand of inbraak moet de drone automatisch opstijgen om daarna opnamen te maken van de betreffende locatie. Die beelden kunnen dan live doorgezet worden naar de meldkamer.

Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen is het technisch al prima mogelijk om een drone in te zetten voor dergelijke bewakingsdoeleinden. “Het probleem zit hem alleen in de wet- en regelgeving rond het gebruik van onbemande luchtvaartuigen. We spreken hierover met verschillende ministeries. We zouden graag op twee locaties een proef gaan doen”, aldus de burgemeester. Hij deed die uitspraak tijdens een Drone Festival dat afgelopen vrijdag plaatsvond.

Restrictieve regels
Het laten rondvliegen van autonoom opererende drones conflicteert met heel wat bestaande regels voor het gebruik van drones. Zo moeten drones onder direct toezicht van een operator staan, mogen de toestellen niet boven bebouwing, wegen of mensenmenigten vliegen, en mogen ze zich niet buiten het zicht van de piloot begeven (BVLOS). Daarnaast kan de privacywetgeving roet in het eten gooien als het gaat om de inzet van beveiligingsdrones.

Toch zou Enschede graag de primeur hebben met een drone voor de bewaking van industrieterreinen. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan een drone de veiligheid alleen maar vergroten. “Zeker als zo’n toestel in geval van een calamiteit binnen de kortste keren aanwezig is en door kan geven wat er aan de hand is.”

Kwestie van tijd
Dàt drones op een gegeven moment ingezet gaan worden voor beveiligingsdoeleinden is slechts een kwestie van tijd. Wereldwijd werken momenteel diverse startups aan systemen waarbij autonome drones op onderzoek uitgaan als er iets mis lijkt te zijn. Dergelijke systemen kunnen ook op een kleine schaal toegepast worden, bijvoorbeeld om een enkel huis te bewaken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Gemeente Enschede wil bedrijventerreinen door drone laten bewaken

  • het zal allemaal wel, autonoom vliegen mag nu eenmaal niet

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier