Nieuws

Dieselaangedreven drone maakt testvlucht van meer dan 50 uur

Een experimentele fixed-wing drone die aangedreven wordt door een dieselmotortje is er onlangs in geslaagd om een onafgebroken testvlucht van 56 uur te maken. Daarmee is een nieuw duurrecord gevestigd in de categorie middelgrote drones. De definitieve uitvoering van het toestel moet uiteindelijk payloads tot ca. 14 kg gedurende 10 dagen de lucht in kunnen brengen.

Het onbemande luchtvaartuig werd door het Amerikaanse bedrijf Vanilla Aircraft ontwikkeld, met steun van de defensieorganisatie DARPA. De test met de VA001, zoals het toestel gedoopt is, vond eind november 2016 plaats. Gedurende de testvlucht bereikte de drone een kruishoogte van ca. 2,5 km boven zeeniveau. Aan boord was onder andere een multispectrale sensor van de NASA. Tijdens de gehele vlucht stond het toestel in contact met het grondstation, zodat de data live doorgezonden kon worden.

10 dagen, 5 km hoog
Na afloop van de vlucht had het toestel nog niet de helft van de brandstof verbruikt. Dat betekent dat het prototype van de drone in staat is om zeker 4 dagen achtereen te kunnen vliegen. Uiteindelijk moet dat dus 10 dagen worden, waarbij een hoogte van 15.000 voet (ca. 5 km) kan worden bereikt.

De dieseldrone zou onder andere door het leger kunnen worden ingezet, om snel een communicatienetwerk op te zetten, of in korte tijd een flink stuk vijandelijk gebied in kaart te brengen. Maar er zijn ook meer dan genoeg vreedzame doelen te verzinnen voor de drone, denk aan het in kaart brengen van gebieden waar zich een natuurramp heeft voltrokken of het in de gaten houden van grote stukken aardoppervlak.

Middelgrote drone
Volgens Neil Boertlein van Vanilla Aircraft vult de VA001 het gat in tussen kleine, elektrisch aangedreven drones, en de veel grotere militaire drones die al jaren veelvuldig worden ingezet in conflictgebieden. “Deze demonstratie toont aan dat onze drone aan de ene kant van een continent kan opstijgen, om vervolgens naar de andere kant van het continent te vliegen, daar een week rond te cirkelen om zijn taak uit te voeren, en weer terug te komen. En dat allemaal zonder halverwege bij te tanken.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier