Nieuws

Overheid neemt meer tijd voor behandeling bezwaarschrift droneverbod Zeeland

De behandeling van de bezwaarschriften aangaande het eind vorig jaar ingestelde verbod op dronevluchten in Zeeuwse Natura-2000 gebieden vindt niet plaats binnen de 6 weken die daar normaal gesproken voor staat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – onderdeel van het ministerie van Economische Zaken – heeft meer tijd nodig om tot een inhoudelijke reactie te komen.

6 weken extra
De overschrijding van de behandeltermijn van 6 weken is per brief gecommuniceerd naar alle partijen die een bezwaarschrift hebben ingediend, waaronder Dronewatch. Uit het schrijven wordt duidelijk dat de beslistermijn wordt verlengd met nog eens 6 weken, waardoor de totale termijn uitkomt op 3 maanden. Maar ook deze extra termijn kan ‘om diverse redenen’ nog verder verlengd worden.

Het is jammer om te moeten constateren dat de RVO (dat op haar website zegt ondernemers bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen te stimuleren en ondersteunen) blijkbaar moeite heeft met de tijdige beantwoording van de bezwaren. Wij vermoeden dat men achter de schermen in gesprek is gegaan met het ministerie van I&M, dat over de luchtvaartwetgeving gaat. I&M was weliswaar mede-ondertekenaar van de beslissing die in de Staatscourant werd gepubliceerd, maar we kunnen ons niet voorstellen dat de beleidsmakers aldaar ook inhoudelijk gekend zijn.

Verbod nog van kracht
Vooralsnog is het verbod nog altijd van kracht, maar we verwachten niet dat een eventueel proces-verbaal stand houdt in de rechtbank: daarvoor is de beslissing veel te slordig tot stand gekomen en is niet in de lijn met de bestaande regelingen voor onbemande luchtvaart.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Overheid neemt meer tijd voor behandeling bezwaarschrift droneverbod Zeeland

  • Ik ben benieuwd wat dit vervolgens betekent voor de overige Natura2000 gebieden in de andere provincies. Waarschijnlijk geldt daar dan hetzelfde antwoord op, tenzij bepaalde gebieden een bijzondere uitzondering krijgen om weloverwogen reden.

    Beantwoorden
  • Het meteen oprekken van de behandeltermijn tot het wettelijk maximum is gewoonte bij overheden. De bezwaarafdelingen draaien overuren en zo kopen ze wat tijd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier