Nieuws

Duitsland voert identificatieplicht voor drones in

Wie in Duitsland wil vliegen met een drone die meer weegt dan 250 gram moet die sinds kort verplicht voorzien van een sticker met daarop naam en adres van de eigenaar. Bij het bedienen van drones die meer wegen dan 2 kg moet men bovendien ook een vliegbewijs hebben. Deze en andere maatregelen staan beschreven in nieuwe regelgeving die onlangs in Duitsland is ingevoerd.

Met de nieuwe ‘Drohnen-Verordnung’ wil het ministerie van transport ervoor zorgen dat het vliegen met drones veilig en verantwoord blijft gebeuren, zonder dat men aan al te strenge regels is gebonden. Dat blijkt wel uit het feit dat drones tussen de 0,25 en 2 kg niet centraal geregistreerd hoeven te worden: het aanbrengen van een sticker of brandplaatje met naam en adres van de eigenaar volstaat.

Vliegbewijs

Bij het recreatief gebruik van drones die zwaarder zijn dan 2 kg – hierbij gaat het om een relatief kleine groep mensen – dient men verder in het bezit te zijn van een vliegbewijs, dat via de overheid verkregen kan worden. Het bewijs is tot 5 jaar na afgifte geldig. Voor het vliegen op modelvliegterreinen is het bewijs niet nodig. Voor het gebruik van drones zwaarder dan 5 kg is verder een opstijgvergunning benodigd.

Ongeacht het gewicht van de drone is de maximale vlieghoogte 100 meter geworden. Daarbij moet men tijdens de vlucht visueel contact hebben met de drone. Er is geen maximale horizontale afstand ingevoerd. Interessant is dat het vliegen met een FPV-bril is toegestaan, mits de drone niet meer weegt dan 250 gram en niet hoger komt dan 30 meter. Er moet wel iemand meekijken die geen bril draagt. Daarmee lijkt de Duitse overheid tegemoet te komen aan de wensen van de snel groeiende Duitse drone racing community.

Boven eigen huis vliegen

Verder mogen drones niet vliegen boven mensenmenigten, nabij rampgebieden, wegen en beschermde natuurgebieden vliegen, en moet men uit de buurt blijven van vliegvelden. Voor het uitvoeren van nachtvluchten is een aanvullende vergunning nodig. Aan drones die voorzien zijn van een camera worden nog wat extra eisen gesteld. Deze toestellen mogen niet in bebouwde gebieden worden ingezet. Het is wel toegestaan om cameradrones in te zetten om het eigen huis te fotograferen of inspecteren.

In het algemeen zijn de nieuwe regels vrij coulant en bieden deze veel mogelijkheden om recreatief met drones te blijven vliegen. Alleen het verbod op het vliegen in Naturschutzgebiete moet een flinke domper zijn voor de Duitse dronegemeenschap. Het gaat hierbij om flinke lappen grondgebied, zoals op onderstaand kaartje te zien is. Of er in deze gebieden eventueel ook sprake is van ontheffingen voor mensen met een vliegbewijs is nog niet duidelijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Duitsland voert identificatieplicht voor drones in

 • Ook in de nieuwe wet blijft, de in Duitsland verplichte en bestaande ” drohnen haftpflichtversicherung” (WA verzekering), bestaan.
  Als ik de tarieven zie ( € 82,00 per jaar, 20 miljoen dekking) zouden de Nederlandse verzekeraars toch nog eens naar hun tarieven moeten kijken. ?
  De verzekeringsplicht is voor zowel privé als zakelijk gebruik .
  In mijn standaard WA verzekering (Univé) zit een werelwijde dekking voor modelvliegtuigen. (Bij telefonische navraag geldt deze ook voor drones).
  Ik weet nog niet of dit voldoende is voor de Duitse eisen.

  Beantwoorden
 • Kleine correctie: in Duitsland is bij het vliegen van een drone met een FPV bril tot 250 gram en maximale hoogte van 30 meter een meekijkende persoon niet verplicht, daarboven wel.
  Al met al heel werkbare regels waarbij er, afgezien van de juiste aansprakelijkheidsverzekering, geen verschil wordt gemaakt tussen hobbyisten en commerciële vliegers.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier