Nieuws

Amerikaans dronebedrijf krijgt recordboete van $200.000

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een boete van maar liefst 200.000 dollar gegeven aan een bedrijf dat flink wat illegale dronevluchten uitvoerde boven Chicago en New York City. Het is de hoogste boete die tot nu toe werd gegeven voor het overtreden van de droneregels in de VS.

Het bedrijf dat de twijfelachtige eer heeft om de recordboete opgelegd te krijgen is SkyPan International. De drone-operator legt zich toe op het maken van luchtopnamen in dichtbevolkte stedelijke gebieden en heeft met name architecten en projectontwikkelaars als klant. Dat is meteen ook de reden dat SkyPan zoveel vluchten uitvoerde boven steden zoals Chicago en New York.

65 illegale operaties
Aanvankelijk hoorde het bedrijf een nog veel hogere boete zich eisen, namelijk 1,9 miljoen dollar. De reden dat de FAA zo hoog inzette komt voort uit het feit dat SkyPan in de periode van 2012-2014 in totaal 65x aantoonbaar de mist inging met illegale drone-operaties. Daarbij vloog men onder andere in gecontroleerd luchtruim en beschikte de piloten niet over de juiste papieren voor het uitvoeren van commerciële vluchten. Waarom de boete uiteindelijk veel lager uitvalt dan die kleine 2 miljoen dollar is niet bekend.

Naast de 200.000 dollar die SkyPan meteen moet betalen eist de FAA een extra 150.000 dollar als SkyPan zich komend jaar niet aan de regels houdt, en nog eens 150.000 dollar als het bedrijf verzaakt om de schikking te betalen. Verder moet SkyPan komend jaar drie maal meehelpen met het promoten van de regels voor het veilig gebruik van drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amerikaans dronebedrijf krijgt recordboete van $200.000

  • Kennelijk levert het genoeg op: volgens hun website bieden ze het nog steeds aan…
    Wat is de hoogste boet in Nederland tot nu toe? 200.-?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier