Overheid publiceert lijst van bedrijven met dronevergunning

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op haar website een drietal lijsten gepubliceerd met daarop de namen van alle bedrijven die in het bezit zijn van een zogenaamde ROC- of ROC-light vergunning of een RPAS bedrijfsontheffing. Aan de hand van die lijsten kunnen potentiële opdrachtgevers zien of het bedrijf waarmee ze zaken willen doen wel bevoegd is om beroepsmatig met drones te vliegen.

Met de publicatie van de lijsten wordt het een stuk inzichtelijker welke bedrijven over welke papieren beschikken. Voorheen werden ontheffingen op het moment van verlening gepubliceerd in de Staatscourant, waardoor deze informatie verspreid raakte. Alle ontheffingen zijn nu dus op een centrale plek in te zien. Om ervoor te zorgen dat de lijsten actueel blijven worden deze elke maand bijgewerkt.

Drie lijsten
In totaal biedt de ILT drie overzichten aan op haar website. De eerste lijst bevat de namen van alle volledige ROC-houders. Dat zijn er op het moment van schrijven 28. Het aantal ROC-light houders is aanzienlijk hoger, namelijk 121. Dan zijn er nog 23 bedrijven die onder het oude regime van de RPAS Bedrijfsontheffingen vallen, maar die moeten dit voorjaar allemaal over naar de ROC-vergunning, aangezien deze bedrijfsontheffingen komen te vervallen.

Interessant is dat de lijst van volledige ROC-houders ook informatie bevat over het soort luchtwerk dat de betreffende bedrijven uitvoeren, en welke speciale ontheffingen men heeft. Het gaat bij deze bedrijven vooral om inspecties en landbouwtoepassingen, en daarnaast veelal om luchtfotografie, -film en -video. Ook zijn er bedrijven die drones inzetten voor cartografie, onderzoek en surveillance. In het geval van ROC-light vergunningen is deze informatie niet beschikbaar, terwijl hier wel naar gevraagd wordt tijdens een aanvraag.

Juiste papieren
Het beroepsmatig gebruik van drones is in Nederland onderworpen aan strenge eisen. Zo moet de piloot op zijn minst kennis hebben van de geldende luchtvaartwetgeving en moeten de drones waarmee gevlogen wordt ingeschreven zijn in het luchtvaartuigregister en verzekerd zijn. Een opdrachtgever die een malafide operator inhuurt riskeert een bekeuring en kan zelfs aansprakelijk worden gesteld op het moment dat er iets misgaat.

DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland is daarom verheugd met de publicatie van de lijsten. “Op deze manier wordt het voor bedrijven die een drone-operator willen inhuren veel sneller duidelijk of de partij met wie ze zaken willen doen wel over de juiste papieren beschikt. Dat komt de professionaliteit van de sector verder ten goede.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Overheid publiceert lijst van bedrijven met dronevergunning

 • 21 januari 2017 om 10:44
  Permalink

  “In het geval van ROC-light vergunningen is deze informatie niet beschikbaar, want hier wordt ook niet naar gevraagd tijdens een aanvraag.”

  Op mijn ROC-L aanvraag formulier werd overigens wel degelijk gevraagd naar het type luchtwerk, overeenkomstig met de classificaties zoals die bij full-ROC houders zijn weergegeven.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 januari 2017 om 10:49
   Permalink

   Je hebt gelijk. Ik heb dit even aangepast in het artikel.

   Beantwoorden
 • 21 januari 2017 om 18:06
  Permalink

  Wiebe ik zie dat hier bedrijven bij zijn die een ontheffing voor vliegen in de CTR hebben. Ik vraag me af of deze lijst compleet is? Ik mis een paar namen. Weet jij hoe dit zit?
  Fijn weekend,groet Ton

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 januari 2017 om 18:22
   Permalink

   Hoi Ton, het kan kloppen dat er bedrijven zijn die theoretisch in een CTR mogen vliegen, alleen blijkt dat in de praktijk nog niet te gebeuren. Verder zou ik niet weten of deze lijst compleet is of niet. Ik neem aan van wel, gezien de bron van de informatie…

   Beantwoorden
 • 23 januari 2017 om 08:51
  Permalink

  Dag Wiebe,
  Ik zie op internet diverse bedrijven die aangeven dat zij een ontheffing hebben maar niet op deze lijst staan.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   23 januari 2017 om 09:17
   Permalink

   Dan is òf de lijst van de ILT incompleet/niet up to date, òf de betreffende bedrijven beschikken blijkbaar helemaal niet over de betreffende vergunning. Veel meer kan ik er ook niet over zeggen.

   Beantwoorden
 • 7 juni 2017 om 22:10
  Permalink

  Jongens ik ben er uit:
  Vroeg of laat vallen alle comm.drooons spontaan uit de lucht; dat wordt oa veroorzaakt door interferentie, blocking, overload, non selectiviteit in alle comm.speeltjes: de frekwenties zoals toegewezen kennen geen noodzakelijke selectiviteit, kan ook niet pwm, pcm en m maar door.
  men heeft niets geleerd van oude technieken op rf gebied want we gaan digitaal : mis; analoog aan de voorkant.
  mijn 101 drones en dat worden er 1001 zijn zelf geconstrueerd over een periode van 6 jaar.het is oa door de brute force technieken die zullen worden gaan gebruikt een doodgeboren speeltje, Er is n speciale groep in NL die erp mag blazen zodanig dat de droontjes alleen nog maar naar benee willen. Vliegt u verder dan 200 meter ? Knap . in 2018 gaat mn speciale tropodrone de “”helga van leur”” naar 12000 meter up door n antennepark gesteund waar dew nasa ook mee vooruit zou kunnen.
  Het dronen is leuk maar door de grotere aantallen en het te kleine visvijvertje gaat het tzt mis. Selectiviteit is vaarwel gezegd door de breedbandtechnieken en juist die laatste zullen slachtoffer worden vh recht vd sterkste. keep looking up. btw de registratie van mn drones zou mij n vermogen kosten. Bij i L en Thee gaat dat per stuk. Succes met de mooie hobby en keep looking up !!!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier