BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Kans op aanslag met drone in Nederland is reëel’

Een hobbydrone met 1,5 kilo aan nepexplosieven. Foto: Daniel Herbert/Skygear Solutions

Hoe groot is de kans dat een terrorist in Nederland een aanslag pleegt met behulp van een drone? Die vraag stond centraal tijdens een gesprek op Radio 1 met Dirk de Jong van DroneLand en Rob van Nieuwland van branchevereniging DARPAS. Volgens beide gasten is er weinig te doen tegen kwaadwillenden en is de kans dat er een keer een aanslag wordt gepleegd met een drone inderdaad reëel.

Dat drones geschikt zijn om bijvoorbeeld explosieven af te leveren mag geen verrassing meer heten. Militaire drones worden al sinds jaar en dag gebruikt om vijandelijke doelen te bestoken. Maar dankzij de opmars van krachtige consumentendrones zijn ook partijen als IS tegenwoordig in staat om drones in te zetten op het slagveld.

Verdachte vragen
Het zou best kunnen dat het in Nederland ook een keer misgaat, erkent Dirk de Jong van DroneLand in de uitzending. De Jong verkocht naar eigen zeggen al ‘tienduizenden drones’ in Nederland. “We krijgen soms via de telefoon best verdachte vragen, bijvoorbeeld hoeveel kilo een bepaalde drone kan tillen en hoever die dan kan vliegen. Daar werd zelfs een keer bijgezegd dat de drone niet terug hoefde te komen. Dat soort telefoontjes geven we tegenwoordig wel door aan de politie.”

Het verplicht registreren van alle drones is niet echt een oplossing, erkent ook DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland. “Dat is iets wat professionele gebruikers van drones sowieso al doen. Zo’n verplichting zou je ook voor consumententoestellen in kunnen voeren. Maar de vraag is kwaadwillenden zich daar iets van aantrekken.”

Radar en roofvogels
Volgens Van Nieuwland worden er wel degelijk in tegenmaatregelen geïnvesteerd door de overheid. “Denk aan een radar die drones kan opsporen, of aan de roofvogels die de politie wil inzetten om ongewenste drones onschadelijk te maken. Maar ja, er staat natuurlijk niet op iedere straathoek een politieagent met een roofvogel klaar.”

Overigens is niet al het illegale dronegebruik direct een gevaar, voegt De Jong toe. “Internet staat vol met illegale dronefilmpjes van Amsterdam. Die mensen weten dus niet dat er regels zijn voor het vliegen met drones. En het is ook heel moeilijk om zo iemand te betrappen. Het gaat dan dus niet zozeer om kwaadwillenden, maar wel om onwetendheid.”

Beluister het item terug

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

4 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.