Achtergrond

‘Kans op aanslag met drone in Nederland is reëel’

Hoe groot is de kans dat een terrorist in Nederland een aanslag pleegt met behulp van een drone? Die vraag stond centraal tijdens een gesprek op Radio 1 met Dirk de Jong van DroneLand en Rob van Nieuwland van branchevereniging DARPAS. Volgens beide gasten is er weinig te doen tegen kwaadwillenden en is de kans dat er een keer een aanslag wordt gepleegd met een drone inderdaad reëel.

Dat drones geschikt zijn om bijvoorbeeld explosieven af te leveren mag geen verrassing meer heten. Militaire drones worden al sinds jaar en dag gebruikt om vijandelijke doelen te bestoken. Maar dankzij de opmars van krachtige consumentendrones zijn ook partijen als IS tegenwoordig in staat om drones in te zetten op het slagveld.

Daniel Herbert/Skygear Solutions

Het zou best kunnen dat het in Nederland ook een keer misgaat, erkent Dirk de Jong van DroneLand in de uitzending. De Jong verkocht naar eigen zeggen al ’tienduizenden drones’ in Nederland. “We krijgen soms via de telefoon best verdachte vragen, bijvoorbeeld hoeveel kilo een bepaalde drone kan tillen en hoever die dan kan vliegen. Daar werd zelfs een keer bijgezegd dat de drone niet terug hoefde te komen. Dat soort telefoontjes geven we tegenwoordig wel door aan de politie.”

Het verplicht registreren van alle drones is niet echt een oplossing, erkent ook DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland. “Dat is iets wat professionele gebruikers van drones sowieso al doen. Zo’n verplichting zou je ook voor consumententoestellen in kunnen voeren. Maar de vraag is kwaadwillenden zich daar iets van aantrekken.”

Radar en roofvogels

Volgens Van Nieuwland worden er wel degelijk in tegenmaatregelen geïnvesteerd door de overheid. “Denk aan een radar die drones kan opsporen, of aan de roofvogels die de politie wil inzetten om ongewenste drones onschadelijk te maken. Maar ja, er staat natuurlijk niet op iedere straathoek een politieagent met een roofvogel klaar.”

Overigens is niet al het illegale dronegebruik direct een gevaar, voegt De Jong toe. “Internet staat vol met illegale dronefilmpjes van Amsterdam. Die mensen weten dus niet dat er regels zijn voor het vliegen met drones. En het is ook heel moeilijk om zo iemand te betrappen. Het gaat dan dus niet zozeer om kwaadwillenden, maar wel om onwetendheid.”

Beluister het item terug

(coverfoto: Daniel Herbert/Skygear Solutions)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “‘Kans op aanslag met drone in Nederland is reëel’

 • Een interessant artikel om te luisteren (wel lang). Ze hebben over de kans op aanslagen met een drone en hoe dit mogelijk te voorkomen is. Zo wordt er gesproken over zeer omslachtige manieren waar de meerderheid van de drone-piloten (de goedwillenden) de dupe van worden, zoals meer registratie (hoewel ik zelfs als particulier niets tegen verplichte registratie heb*) en meer regels en verboden. Opvallend is dat je eigenlijk in de dat hele gesprek het woord drone gewoon kan vervangen door auto, of iets anders wat in de praktijk ook al gebruikt wordt voor aanslagen en waar ook (relatief) makkelijk aan te komen is (kijk naar Apeldoorn een paar jaar terug of Nice nog vrij recent). Dus waarom drones hierin dan als extra gevaar of uitzondering worden weggezet vind ik wat moeilijk te begrijpen.

  *: verplichte registratie (en eventueel een verzekering) voor particulieren kan ik nog wel begrijpen. Zie het als een gemotoriseerd voertuig. Een brommer moet je ook verplicht registreren en verzekeren en geeft je vervolgens meer vrijheid (en meer ongelukken met doden en gewonden) dan een drone.

  Beantwoorden
 • Hoi Dirk-Jan,
  Ik wil er niet teveel overzeggen maar met een drone kan je natuurlijk makkelijker op bepaalde plaatsen komen dan met een auto, of je kan beveiligingsmaatregelen omzeilen…
  En we hebben na 911 wel geleerd dat terroristen goed out off the box kunnen denken.

  Beantwoorden
 • Vraag: “Hoe groot is de kans dat een terrorist in Nederland een aanslag pleegt met behulp van een drone?”
  Antwoord: “die kans is reëel”
  Dat is geen antwoord op de vraag! Bovendien zegt het mij ook niks. Hoe reëel dan?
  Ik heb de uitzending niet beluisterd maar werd daar deze uitspraak ook nog onderbouwd? Was er onderzoek gedaan naar de technische en praktische mogelijkheden? Hebben ze experimenten uitgevoerd? Zijn bestaande aanslagen met drones geanalyseerd?
  Uit dit sensatie artikel word ik niet veel wijzer.

  Beantwoorden
 • Iemand die kwaad wil zal kwaad kunnen doen. Geen enkele regelgeving of procedure zal hier tegen helpen. Zelfs wapens kan je verkrijgen. Kortom alleen de amateur zal weer last krijgen van extra regels. Aandacht voor iets relatiefs.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier