Tech

Nieuwe luchtdruksensor laat drones nauwkeuriger hun hoogte bepalen

Een nieuwe, microscopisch kleine digitale barometer van Bosch Sensortec kan ervoor zorgen dat de volgende generatie drones extra nauwkeurig hun hoogte kunnen bepalen. Dit is onder meer van belang bij het uitvoeren van automatische landingen en voor het behouden van de gewenste vlieghoogte. Ook wordt de afhankelijkheid van GPS voor een goede hoogtemeting minder groot.

Barometrische druksensor
Elke moderne drone heeft een digitale barometer aan boord, die werkt op basis van luchtdrukverschillen. Hoe hoger een drone vliegt, des te lager de luchtdruk, en dat verschil kan omgezet worden in een relatieve hoogtemeting. Helaas zijn dergelijke meters niet bijzonder nauwkeurig, wat veel dronefabrikanten oplossen door hun toestellen uit te rusten met naar beneden gerichte ultrasoonsensoren, die dichtbij de grond voor extra meetgegevens zorgen. Dergelijke sensoren werken echter niet als een drone hoger vliegt dan een paar meter.

De nieuwe BMP380 sensor van Bosch is ondanks haar kleine formaat van slechts 2.0 x 2.0 x 0.75 mm³ bijzonder nauwkeurig. Volgens de fabrikant bedraagt de relatieve nauwkeurigheid +/-0.06 hPa (wat overeenkomt met +/- 50 cm) bij temperaturen tussen de 25º en 40º. De absolute nauwkeurigheid is +/- 0.5 hPa bij waarden tussen de 300 de 1100 hPa. Het totale meetbereik ligt tussen de 300 hPA en 1250 hPA. Het feit dat de sensor ook bij lage luchtdrukken functioneert is met name van belang bij gebruik op grote hoogten.

Een klein ingebouwd geheugen van 512 bytes zorgt ervoor dat de actuele luchtdruk en temperatuur op elk gewenst moment uitgelezen kunnen worden. En door het ingebouwde geheugen kan het stroomverbruik van de sensor minimaal blijven, namelijk slechts 2.0µA bij een uitleesfrequentie van 1Hz. De maximale samplefrequentie is 200 Hz.

Q2 2017
De sensor komt in het tweede kwartaal van 2017 op de markt. De micro-elektromechanische (MEMS) barometrische druksensor maakt gebruik van een speciaal door Bosch ontwikkelde technologie, het Advanced Porous Silicon Membrane (APSM). Deze technologie is inmiddels in ruim een miljard druksensoren toegepast.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Nieuwe luchtdruksensor laat drones nauwkeuriger hun hoogte bepalen

 • Heb je toevallig ook info over hoe nauwkeurig de momenteel gangbare sensoren zijn? Zonder die info zeggen die getallen helaas niet zo veel over hoeveel dit de metingen kan verbeteren.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Bert, de voorganger van deze sensor (de BMP280) had een nauwkeurigheid van ± 0.12 hPa, vergelijkbaar met ca. ±1 m. De nieuwe sensor is dus 2x zo nauwkeurig.

   Beantwoorden
  • De MS5611 heeft een nauwkeurigheid van 0.012 hPa. Deze wordt om die reden ook veel gebruikt in flightcontrollers.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier