Nieuws

Vermiste toeristen gered door met smartphonelichtje naar drone te seinen

Een jong stel dat verdwaald was geraakt in de Australische bush is gered nadat zij middels het flitslicht op hun smartphone de aandacht konden trekken van een drone die door hulpverleners de lucht in was gestuurd. Wat aanvankelijk een korte boswandeling had moeten worden eindigde in een barre tocht door volstrekte duisternis, maar dankzij de drone liep het avontuur met een sisser af.

Overvallen door duisternis

Het stel, een 32-jarige Duitser en een vrouw van 24 uit Hong Kong, was van plan de Bairne Track te lopen, een populaire wandelroute over een landtong in Ku-ring-gai Chase National Park, net ten noorden van Sydney. De twee vergisten zich echter in de moeilijkheidsgraad van de wandeling, waardoor de trip veel langer duurde dan gepland. Toen de duisternis eenmaal inviel kon het tweetal de weg terug al helemaal niet meer vinden.

Via hun mobiele telefoon kon het stel nog wel de politie bereiken, maar die hadden geen idee waar de wandelaars zich precies bevonden: het mobiele bereik was te slecht voor een driehoekspeiling. Besloten werd om de Eagle 3 drone (een DJI Phantom 3 Professional) de lucht in te sturen, in de hoop dat die een glimp zou kunnen opvangen van de wandelaars. En met succes: de twee zagen de navigatielichten van de drone in de verte al opdoemen en konden met de flitser op hun smartphone de aandacht trekken van de bestuurder van de drone, waarna hun locatie meteen bekend was.

Dankzij de ingebouwde navigatieverlichting is een drone ’s nachts goed zichtbaar

‘Drone efficiënter dan reddingsboot’

Volgens een woordvoerder van de politie is het bijzonder efficiënt om in dergelijke gevallen een drone in te zetten. “Normaal gesproken zouden we er met een reddingsboot op uit moeten trekken, maar die moet een hele omweg maken voordat deze in de betreffende baai is. Wat niet wil zeggen dat we de drone vaak hebben gebruikt in de zes maanden dat we deze nu in ons bezit hebben. Het is geen speelgoed.”

Na een korte medische controle werd het stel in orde bevonden en kon het tweetal hun reis door Australië vervolgen.

De politie van Manly met hun Phantom 3 drone
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier