Nieuws

Nederlandse reddingsdrone Avy One genomineerd voor Drones for Good Award

Een in Nederland ontwikkelde drone die ingezet kan worden om bootvluchtelingen op zee op te sporen is genomineerd voor de prestigieuze Drones for Good Award die over een paar weken wordt uitgereikt in Dubai. De Avy One kan zelfstandig speuren naar drenkelingen en bootjes en is in staat om grote afstanden af te leggen.

Boeien afwerpen

Avy is een geesteskind van Patrique Zaman. Volgens Zaman is er veel behoefte aan methoden om vluchtelingen op de Middellandse Zee op tijd op te sporen, zodat er hulp geboden kan worden voordat het te laat is en er mensen verdrinken. Het ontbreekt veel hulporganisaties aan mensen en materieel om dag en nacht op de uitkijk te staan en aan dat probleem moet de drone een einde maken.

In eerste instantie wordt de Avy One alleen voorzien van sensoren en camera’s. De informatie die door deze sensoren wordt opgepikt kan direct worden doorgegeven aan de kustwacht. Maar daar blijft het niet bij: Zaman werkt ook aan de Avy Rescue, een drone die een opblaasbare reddingsboei kan afwerpen. Daaraan is een transponder bevestigd, die de locatie doorgeeft. Ook wordt de boei voorzien van een luidspreker, die in het Engels en Arabisch instructies geeft aan de opvarenden.

Hybride toestel

Om ervoor te zorgen dat de drone lang in de lucht kan blijven heeft Zaman gekozen voor een hybride model. Het toestel stijgt net zoals een multirotor verticaal op, maar eenmaal in de lucht wordt de drone gedragen door vleugels, zoals een fixed-wing drone. De Avy One wordt morgen in Amsterdam gepresenteerd.

Andere humanitaire toepassingen

Uiteraard kan de drone ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Denk daarbij aan het inspecteren van lange hoogspanningstrajecten of het uitvoeren van patrouillevluchten boven gebieden in Afrika waar stropers actief zijn. Ook andere humanitaire toepassingen zijn denkbaar, zolang deze maar bijdragen aan een betere wereld.

Mocht het idee tijdens de Drones for Good uitreiking bekroond worden met een Award, dan kan Zaman een bedrag van een miljoen dollar tegemoet zien voor de verdere ontwikkeling van de drone. Tot nu toe is er vooral privégeld in gaan zetten, naast een financiële bijdrage van ESA. De uitreiking van deze Award vindt plaats op 17 en 18 februari.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier