Nieuws

GoPro brengt Karma opnieuw op de markt

Drie maanden nadat GoPro gedwongen werd om haar Karma drone terug te roepen na klachten over uitvallende toestellen is de Karma weer terug in de winkelschappen. Het probleem bleek hem te zitten in de bevestiging van de accu. Deze kon tijdens een vlucht iets losraken waardoor het contact verbrak en de drone zonder stroom kwam te zitten.

Aanvankelijk kwam de Karma drone in oktober 2016 op de markt. Het toestel moest een nieuwe impuls geven aan GoPro’s kwakkelende verkopen. De markt voor action cams is behoorlijk verzadigd geraakt, en bovendien filmen veel mensen tegenwoordig met hun smartphone. Aangezien de markt voor drones zich nog flink aan het ontwikkelen is zag GoPro hier een mooi nieuw afzetkanaal in.

Vertraging en concurrentie van DJI
De ontwikkeling van de Karma liep echter flinke vertraging op, en de lancering moest meerdere keren uitgesteld worden. En toen het eindelijk zover was kwam DJI een week later met de Mavic Pro op de proppen, die op veel vlakken verder ontwikkeld is dan de Karma drone. Vervolgens maakten meerdere Karma-bezitters melding van het plotseling uitvallen van de drone tijdens het uitvoeren van een vlucht, waarop GoPro besloot om alle reeds geleverde drones – 2.500 in totaal – terug te roepen.

Het probleem bleek hem te zitten in de bevestiging van de accu. Hierin bleek enige speling te zitten, waardoor de accu een klein beetje kon verschuiven. In een aantal gevallen viel daardoor het elektrisch contact met de drone zelf uit. En dat had als gevolg dat het toestel als een baksteen naar beneden kwam zetten. Een relatief klein mechanisch probleem dus, wat relatief eenvoudig te verhelpen was.

Het is echter de vraag of de Karma überhaupt nog kans van slagen heeft. De reputatie van de drone heeft immers een flinke deuk opgelopen, en DJI heeft met de Mavic Pro in het segment van kleine opvouwbare drones een flinke voorsprong kunnen opbouwen, alhoewel het bedrijf tot op de dag van vandaag moeite heeft om alle bestellingen uit te leveren, wat bij veel klanten en dealers wereldwijd tot veel frustratie heeft geleid.

Karma Grip
Het enige unique selling point van de Karma is dat de camera afneembaar is en op een optionele stabilizer geplaatst kan worden, zodat er ook op de grond mooie stabiele videobeelden gemaakt kunnen worden. Maar of dat genoeg is om voldoende momentum te genereren zal de komende maanden moeten blijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “GoPro brengt Karma opnieuw op de markt

 • Schoenmaker blijf bij je leest…!!! Dit is denk ik het enigste wat toepasselijk is bij dit artikel van de Karma van GoPro..!!!

  Beantwoorden
 • Ben vooral benieuwd; wat is het verschil in kwaliteit van de camera’s tussen de Mavic en de Karma?

  Beantwoorden
 • Zo’n beetje het slechtste wat je als kwakkelend bedrijf kunt doen: na een mislukte lancering hetzelfde product, minimaal aangepast, weer in de markt zetten en voor hetzelfde bedrag. Welke doelgroep zou je hiermee willen bedienen? De Karma is 3 x zo groot als de Mavic en mist veel features die de Mavic wel heeft. Kansloos, in mijn optiek.

  @Tjeerd: de GoPro 4 en 5 passen op de Karma. Je kunt in ieder geval goed 1080/60fps filmen wat met de Mavic niet lukt door alle compressie-ellende. Moet je de ‘wide-angle’ en behoorlijke vertekening wel voor lief nemen.

  Beantwoorden
 • Jammer dat de Karma met Gopro boven 1000 gram zit anders zou ik hem direct kopen. De vertekening van de Hero4 is simpel op te lossen door een andere lens in te (laten) bouwen. O.a. Vision Dimension in de Duitse plaats Kiel is hiervoor een uitstekend adres.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier