BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Miniatuur-transponder maakt drones zichtbaar voor vliegtuigen

Om te voorkomen dat drones in de toekomst interfereren met ander luchtverkeer heeft het Amerikaanse bedrijf uAvionix Corp. een transponder ontwikkeld ter grootte van een muntstuk en met een gewicht van slechts 1 gram. Dankzij de microtransponder kunnen vliegtuigen en helikopters die voorzien zijn van ADS-B “in” drones tijdig opmerken zodat er eventueel actie ondernomen kan worden.

Locatie doorgeven
In de wereld van de reguliere luchtvaart zorgen transponders ervoor dat de locatie van een luchtvaartuig continu wordt uitgezonden naar grondstations en andere luchtvaartuigen in de buurt. Naast radar moeten deze transponders ervoor zorgen dat er altijd voldoende afstand blijft tussen verschillende gebruikers van het luchtruim, om zodoende de veiligheid te garanderen.

Veel piloten maken zich echter zorgen over het feit dat drones normaal gesproken niet zichtbaar zijn op de radar en ook niet voorzien zijn van transponders. Zeker laagvliegend luchtverkeer zoals traumaheli’s en sportvliegtuigen kan hier last van hebben. Het probleem is echter dat veel transponders simpelweg te groot zijn en teveel vermogen vragen om ingebouwd te worden in drones.

Bereik van 1-10 mijl
De miniatuur transponder van uAvionix brengt hier verandering in. Met een zendvermogen tussen de 0,01 en 0,25 Watt zou een drone die uitgerust is met de transponder zichtbaar moeten worden op een afstand die varieert van 1 tot 10 mijl. Momenteel werkt uAvionix onder andere samen met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit om het systeem in de praktijk te testen.

Een probleem is vooralsnog dat ADS-B nooit bedoeld is om regulier luchtverkeer te waarschuwen voor kleine onbemande luchtvaartuigen. Het is zelfs niet toegestaan om onder een bepaald vermogen locatieinformatie uit te zenden op frequentiebanden van het systeem.

Haalbaarheid bewijzen
Volgens uAvionix-directeur Paul Beard is het slechts een kwestie van tijd dat de microtransponder ingezet kan worden. “We hebben dit product ontwikkeld om te haalbaarheid te bewijzen. Op dit moment mogen we het systeem nog niet verkopen. We werken echter hard aan standaarden en we werken graag samen met de regulerende instanties.”

5 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.