Onderzoek

Bat Bot: een drone die vliegt als een vleermuis

Wetenschappers verbonden aan de universiteit van Illinois hebben een drone ontwikkeld die net zo vliegt als een vleermuis. De Bat Bot, zoals de robotvleermuis is genoemd, heeft een skelet van koolstoffiber en vleugels van dun siliconenrubber. Daardoor weegt het toestel slechts 93 gram.

Negen gewrichten
Ondanks het lage gewicht kan de Bat Bot net zoals een echte vleermuis rechtuit vliegen, bochten maken en scherp duiken. Daartoe beschikt de vleermuisdrone over negen scharnierpunten. “Heel wat minder dan de veertig vleugelgewrichten waar een echte vleermuis over beschikt, maar zo complex kunnen we de drone nog niet maken”, licht onderzoeker Alireza Ramezani toe.

Doordat een aantal gewrichten mechanisch aan elkaar verbonden zijn, kon het aantal elektromotortjes dat nodig is voor de aandrijving beperkt worden tot vijf stuks. De twee vleugels van de drone kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen: mede daardoor kan de Bat Bot zeer scherpe wendingen maken, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Inherent veilig
Volgens de onderzoekers is de vleermuisdrone door zijn lage gewicht en het ontbreken van propellers inherent veilig en zal een botsing met mensen of obstakels geen vervelende consequenties hebben. Ook kan de Bat Bot in theorie ook bij turbulent weer opgelaten worden. Alleen moet de flight computer die de vleermuisdrone aanstuurt daarvoor nog wel geprogrammeerd worden: alleen al zoiets basaals als stil in de lucht blijven hangen is momenteel nog problematisch.

In de toekomst zou de Bat Bot bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om bouwplaatsen in de gaten te houden en bouwvakkers te waarschuwen als er gevaar dreigt. Ook zou een legertje vleermuisdrones ingezet kunnen worden om een gebouw te inspecteren, denken de onderzoekers.

(bron: New Scientist)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier