Review

Yuneec Breeze review: minidrone met serieuze specs

‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’, zeggen fotografen wel eens. En het is waar: hoe vaak zie je niet de prachtigste zonsondergangen, maar heb je net op die momenten je drone niet bij je? Om ervoor te zorgen dat je overal en altijd dronefoto’s kunt maken introduceerden verschillende dronefabrikanten de laatste maanden kleine, compacte drones voor onderweg. De Yuneec Breeze is zo’n drone. We gingen een paar dagen met de drone aan de slag en in deze review lees je onze bevindingen.

Drone voor onderweg

Yuneec introduceerde de Breeze op 30 augustus 2016, en een dag later al kon Dronewatch het toestel even bekijken. De kleine form factor van de Breeze sprak ons direct aan: de Breeze is echt wat je noemt een drone voor onderweg: de meegeleverde reiscassette heeft het formaat lunchbox en past gemakkelijk in een gewone rugzak. Desondanks gaat het om een volwaardige cameradrone, met 4K beeldresolutie, optical flow sensor, GPS navigatie en geavanceerde vliegprogramma’s.

De Breeze is duidelijk bedoeld voor een nieuwe doelgroep, namelijk mensen die geen duizend of meer euro aan een drone willen uitgeven, maar wel af en toe een leuke luchtfoto of een kort dronefilmpje willen maken. Voor Yuneec is dat nieuw terrein, want haar eerdere Q500 quadcopter, Typhoon H hexacopter en zeker de Tornado H920 octocopter zijn toch echt bedoeld voor de wat serieuzere luchtfotografen en filmmakers. Deze toestellen zijn echter een stuk omvangrijker en hebben ook grotere prijskaartjes.

In onderstaande video zie je onze eerste indrukken van de Breeze. Deze video namen we op net na de introductie in augustus vorig jaar:

Minidrone met serieuze specs

De kennis die Yuneec heeft vergaard met betrekking tot de ontwikkeling en fabricage van complexe consumentendrones komt goed van pas bij de Breeze. De specificaties liegen er niet om: foto’s maken doet de Breeze in een resolutie van 13 megapixels, filmen kan in ultra-HD 4K, en dankzij verschillende sensoren zoals een gyroscoop, magnetisch kompas, GPS en optische sensoren aan de onderzijde kan het toestel zowel binnen als buiten zijn positie behouden. Voor de opslag van beelden is voorzien in 16 GB geheugen. En dat alles in een toestel dat nog geen 400 gram weegt.

Daarmee valt de Breeze in een hele nieuwe categorie microdrones: drones van minder dan een kilogram, die desondanks heel serieuze specificaties bieden. Momenteel is de DJI Mavic Pro absoluut de koploper in deze categorie, maar die zit met een gewicht van net geen kilo en een verkoopprijs van zo’n 1.200 euro dan wel gelijk in het uiterste segment van dat spectrum. De Breeze moet je dan ook niet met de Mavic Pro vergelijken, dat zou een oneerlijke wedstrijd zijn.

Hoogtemeter en optical flow sensoren voor indoor stabilisatie

Vriendelijke uitstraling

We denken even niet meer aan de Mavic Pro en benaderen de Breeze voor deze review met open vizier. Bij het openmaken van de verpakking valt op hoeveel vriendelijker de Breeze aandoet dan de andere producten uit het assortiment van Yuneec. In plaats van zakelijk antraciet zoals de Typhoon H is de Breeze gemaakt van vriendelijk ogend wit plastic. Zowel propellers als pootjes van het landingsgestel zijn uitklapbaar en reeds gemonteerd, en optioneel kunnen er nog meegeleverde prop guards bevestigd worden, die bedoeld zijn voor vluchten binnenshuis.

De camera aan de voorzijde van het toestel is netjes weggewerkt in de behuizing en steekt dus niet uit. Er is dan ook geen sprake van een mechanisch gestabiliseerde cameraophanging (gimbal). Om het beeld te stabiliseren maakt de Breeze gebruik van elektronische beeldstabilisatie, daarover later meer. De camera kan wel 90º naar beneden draaien, om overhead shots te maken. Deze functie is op afstand traploos te bedienen.

Door het kleine formaat en het witte plastic oogt de Breeze erg vriendelijk

Accu en (ontbrekende) zender

Standaard wordt er maar één vliegaccu geleverd bij de Breeze. Het gaat hierbij om een LiPo accu, die uiteraard ook niet al te zwaar is gedimensioneerd. Volgens Yuneec is de vliegtijd ‘up to 12 minutes’, maar in de praktijk moet je eerder denken aan zo’n 10 minuten, je wilt immers de accu niet helemaal leegvliegen. En het opladen van een lege accu duurt ongeveer 50 minuten. Aan te raden is dus wel om meteen één of twee extra accu’s te bestellen. De kunststof transportdoos biedt plaats voor de drone, de prop guards en een extra accu.

Opvallend is dat de standaarduitvoering van de Breeze zonder remote control komt. Dat is juist: deze drone wordt niet met een losse zender geleverd, in plaats daarvan moet je het toestel met een smartphone of tablet besturen. Er is wel een losse controller leverbaar, daarover later meer. Maar als je de kale uitvoering van de Breeze koopt dan zul je het dus zonder zender moeten doen. Dit principe kennen we natuurlijk van de Parrot Bebop Drone, en ook de Mavic Pro van DJI kan zonder zender gevlogen worden, hierin is de Breeze dus niet uniek. Het spreekt voor zich dat het bereik van de Breeze zeer beperkt is, je bent immers afhankelijk van de wifi-verbinding van je smartphone.

Het transportkoffertje biedt plaats aan drone, prop guards en een extra accu

Breeze Cam

Voordat je met de Breeze kunt vliegen moet je even de Breeze Cam app installeren, die beschikbaar is voor iOS en Android-toestellen. Vervolgens dien je de drone via een wifi-verbinding te koppelen met je smartphone of tablet. Daarna kun je de Breeze besturen middels 2 virtuele sticks op het scherm (Pilot Mode), of je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een intelligent vliegprogramma, zoals Selfie, Orbit of Follow Me.

Het koppelen van drones met smartphone (in ons geval een iPhone 6s) verliep in eerste instantie probleemloos, nadat we erachter kwamen dat het standaard wifi-wachtwoord 1234567890 is. Onze eerste testvlucht voerden we binnenshuis uit: dat durfden we wel aan, zeker met de prop guards erop gemonteerd. Letterlijk met 1 swipe stijgt de Breeze op, om vervolgens op ongeveer een meter hoogte op verdere input van de gebruiker te wachten.

Vanuit het hoofdmenu van de Breeze Cam app kun je de verschillende vliegfuncties bereiken

Virtuele sticks

Bij gebruik binnenshuis heeft de Breeze geen GPS-ontvangst en is voor de locatiebepaling dan volledig afhankelijk van de optische sensoren. Die werken alleen goed als de grond niet helemaal egaal is, dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. In het geval van een parketvloer bijvoorbeeld werkt de optische sensor prima en blijft het toestel mooi op zijn plek hangen, zonder te driften. En met de virtuele sticks kun je inderdaad net als anders de drone laten draaien, stijgen en verplaatsen.

Misschien ligt het aan ons, maar echt fan van virtuele sticks zullen wij nooit worden. Ok, het werkt, en er is wat voor te zeggen dat je drone zonder zender kunt bedienen, dat is toch weer een apparaat minder om mee te nemen en op te laden. Voor het maken van wat foto’s en een kort stukje video werkt deze bediening perfect. Maar voor het echte werk ontkom je toch niet aan een losse controller. Aan de andere kant is het natuurlijk de vraag of je met de Breeze echt serieus videowerk zou willen doen, want dat is niet de gedachte achter het apparaat.

In de Pilot Mode bedien je de Breeze met 2 virtuele sticks

Standaard in reverse

Een beetje vreemd is dat de bediening standaard op reverse staat. Wij zijn gewend om een drone te laten opstijgen met de neus (en dus de camera) van ons af, maar Yuneec raadt het precies andersom aan. Dan is het wel logisch dat de links/rechts en voor/achteruit bediening precies omgedraaid is, maar we hadden toch liever gezien dat Yuneec gebruikers zou aanraden om de camera van je af te laten wijzen tijdens het opstijgen, omdat dit nu eenmaal redelijk gebruikelijk is.

Onder de sticks zie je in de Pilot Mode live het beeld van de camera. Het is alleen lastig om dat beeld goed in de gaten te houden terwijl je vliegt, per definitie zitten je vingers immers in de weg. Met een slider links in beeld kun je de camera omlaag en omhoog draaien. Helaas ontbreken er toetsen voor het maken van foto’s en het starten of stoppen met filmen, daarover later meer. Ook zie je een indicator voor de resterende accuduur en een icoontje voor de GPS signaalsterkte en de status van het kompas en de hoogtesensor.

De Follow Me modus werkt op basis van beeldherkenning of GPS tracking

Geavanceerde vliegfuncties

Eenmaal buiten beschik je als het goed is wel snel over voldoende GPS signaal, en dan kun je de drone gerust wat hoger en verder van je laten vliegen. De maximale reikwijdte is sterk afhankelijk van je telefoon of tablet: met onze iPhone haalden we een bereik van ca. 40 meter. Niet bijzonder ver, maar ook hier geldt weer: de Breeze is niet bedoeld als cameradrone voor wijdse vergezichten, maar voor het maken van kiekjes in de buurt van de gebruiker. Mocht de drone buiten het bereik van  je telefoon komen, dan zal deze automatisch terug komen vliegen (return to home). Let wel op, want de Breeze heeft geen obstakelsensoren aan boord, dus er moet dan niets in de weg staan. Standaard staat de RTH-hoogte ingesteld op 20 meter.

Dat je als gebruiker letterlijk centraal staat blijkt ook wel uit de vliegfuncties in de app die beschikbaar worden als je GPS-signaal hebt. Dan kun je namelijk de drone automatisch een selfie laten maken: het toestel vliegt dan automatisch een stukje van je vandaan, richt de camera op degene die de drone bedient, drukt af, en komt weer terug vliegen. Iets soortgelijks is Orbit, dan cirkelt de drone automatisch om je heen. En Follow Me doet wat het zegt: als je je verplaatst, komt de Breeze als een trouwe hond achter je aan, zoals je in onderstaande video kunt zien. Het lukte ons alleen niet om Follow Me op basis van beeldherkenning te activeren; met GPS tracking ging het wel goed.

Outdoor en in de stad

Het is voor het eerst dat we wel toepassingen zien voor deze functies. Een Phantom of een ander fors toestel laat je toch niet zo gauw automatisch vliegen, uit angst dat er wat misgaat. Bij de Breeze ligt dat toch anders. Natuurlijk is het zonde als de drone zou crashen, en ongetwijfeld kan er een en ander kapot gaan, maar de schade aan de omgeving zal toch beperkt blijven. We zien de Breeze daarom best als leuke outdoor-drone voor op de piste of om mee te nemen tijdens een fietstocht: toch een beetje de belofte van de inmiddels geflopte Lily Drone.

Omdat de Breeze zo lekker klein is heb je er gevoelsmatig ook geen problemen mee om de drone in de tuin op te laten en er even het dak van je huis mee te inspecteren, zelfs als je in de stad woont. We kunnen ons ook prima voorstellen dat een makelaar de Breeze pakt om even wat luchtfoto’s te maken van een huis dat in de verkoop gaat. Of dat een journalist de Breeze gebruikt om een luchtopname te maken ter illustratie van een artikel. Wat we hier zeggen is natuurlijk discutabel, want ook de Breeze valt onder de geldende regels voor recreatief (of beroepsmatig) vliegen met drones. En dat betekent dat vliegen boven bebouwing en boven 50 km wegen uit den boze is. Maar we zouden er niet van opkijken als je een voorbijkomende agent prima kunt wijsmaken dat het om een onschuldige speelgoedhelikopter gaat en dat je daar vervolgens nog mee wegkomt ook.

De Breeze leent zich prima om even snel een luchtfoto te maken (klik voor vergroting)

Vlieggedrag

Qua vlieggedrag en geluidsproductie houdt de Breeze het midden tussen een ‘echte’ quadcopter en een speelgoeddrone. Het geluid dat de propellers produceren is wat jankerig (maar niet heel luid), en de vliegprestaties zijn niet heel indrukwekkend. Verwacht geen hele einden te kunnen vliegen of snel te kunnen stijgen. Stabiel op zijn plek blijven hangen kan de drone wel, ook bij windvlagen. De drone gaat wel flink schuin hangen op het moment dat er wat wind staat. Dat zie je helaas ook terug in je foto’s en video’s.

Tijdens het vliegen kun je niet direct vanuit het scherm met de controls een foto maken of beginnen met filmen. Je moet daartoe eerst naar de cameramodus omschakelen. En in die modus kun je de virtuele sticks niet bedienen, niet zo handig. Je blijft dus continu heen en weer schakelen tussen de twee schermen. Beter doordacht is de ingebouwde geofencing. Deze zorgt ervoor dat de drone niet hoger of verder vliegt dan de door jou ingestelde waarden. Er is verder geen sprake van andere softwarematige vliegrestricties. Je kunt met de Breeze dus probleemloos opstijgen op plekken waar andere drones aan de grond blijven staan. Via hetzelfde menu als waar je deze limieten instelt kun je ook de return to home-hoogte instellen.

Bij zijwind gaat de Breeze behoorlijk scheef hangen, en dat zie je terug in de foto’s (klik voor vergroting)

Cameraprestaties

De cameraprestaties zijn niet onaardig. Zoals eerder aangegeven wordt het beeld elektronisch gestabiliseerd, en dat doet de drone door heel snel digitaal het beeld bij te snijden. Dat werkt echter alleen als je ervoor kiest om de videobeelden in 1080 HD op te slaan, bij filmen in 4K resolutie werkt de stabilisatie niet. Die 4K videoresolutie is daardoor een beetje een wassen neus. Zo heel problematisch is dat wat ons betreft niet, want de Breeze kies je niet om er semiprofessionele beelden mee te maken. Verwacht echter ook in 1080p HD geen superstabiele dronebeelden, want ondanks de beeldstabilisatie deint het beeld nog alle kanten op, zoals je in onderstaande video kunt zien. Er is bovendien ook sprake van een lichte fisheye-vertekening.

De beelden worden op een intern geheugen van 16 GB opgeslagen. Die kun je er middels de app of via een usb-kabeltje vanaf halen. De drone moet daartoe wel ingeschakeld zijn. Het dynamisch bereik van de sensor is niet heel groot, het risico van over- en onderbelichting ligt constant op de loer. Het oplossend vermogen is nog niet eens zo gek, je kunt flink wat details onderscheiden in de foto’s. Je kunt de fotokwaliteit nog het beste vergelijken met de foto’s die je met een hedendaagse smartphone maakt: geen vervanging voor een spiegelreflex, maar goed genoeg voor een leuk plaatje voor op je Facebook.

Controller en FPV-bril

Wie toch graag fysieke sticks in handen wil houden kan ervoor kiezen om de optionele FPV Controller aan te schaffen. Deze set bestaat uit een gamepad-achtige controller en een VR-bril waarin je je smartphone kunt schuiven. Die controller maakt via Bluetooth contact met je telefoon, en heeft dus geen eigen wifi-verbinding met de drone. Een groter bereik zul je dus niet krijgen. De sticks zijn verder dusdanig priegelig dat deze het bedieningscomfort niet echt verhogen.

Het beeld van de camera kun je gewoon op je telefoon bekijken, daarvoor is de controller uitgerust met een houdertje. Maar zoals gezegd kun je je smartphone ook in de bril stoppen, om een echte FPV-ervaring te krijgen. Grappig dat het kan, maar je kunt je drone dan natuurlijk minder goed in de gaten houden, niet voor niets raadt Yuneec dan ook aan om deze bril alleen te gebruiken als er iemand met je meekijkt. Bovendien hapert de live videoverbinding nog wel eens, waardoor de FPV-bril in de praktijk eigenlijk niet bruikbaar is.

Yuneec Breeze FPV Controller

Conclusie

Yuneec heeft met de Breeze een lekker compacte drone afgeleverd, die flink wat mogelijkheden heeft. Het toestel biedt zeer geavanceerde functies in een bijzonder handzaam formaat. Dat wil niet zeggen dat je de Breeze kunt zien als een alternatief voor de (veel duurdere) Mavic Pro van DJI: zo presteert de camera minder, en de vliegtijd is (veel) beperkter. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de wijze van bediening met een smartphone niet echt uitnodigt tot lekkere vliegsessies, iets waar de optionele gamepad-controller helaas weinig verandering in brengt.

Tijdens het maken van deze review liepen we ook tegen een aantal softwarefoutjes aan. Zo hadden we nog wel eens wat problemen met het maken van een wifi-verbinding met de drone: het wachtwoord moest soms om onduidelijke redenen opnieuw ingevoerd worden, en een aantal keer werd het standaard wachtwoord niet geaccepteerd. Ook gaf de Breeze voor aanvang van een vliegsessie keer op keer de melding ‘Gyro Error’, pas na 8x opnieuw opstarten kon er gevlogen worden. Waarschijnlijk betreft het bugs die middels software-updates verholpen kunnen worden, maar het is toch iets om rekening mee te houden.

Deze ‘gyro error’ ging pas na meerdere keren opnieuw opstarten weg

We kunnen ons desondanks heel goed voorstellen dat je deze drone meeneemt tijdens een fietstocht of op wintersport, om eens wat leuke actiebeelden vanuit de lucht te maken middels de Follow Me of Orbit functie. Ook nodigt de drone door zijn compacte formaat en lage gewicht uit om in en rond het huis gebruikt te worden: niet alleen voor makelaars is de Breeze een aardige accessoire, ook voor loodgieters en dakdekkers die even snel een kijkje op het dak willen nemen is de drone interessant. Ook voor journalisten is deze drone een uitkomst: je maakt zo even een luchtfoto van een brand, demonstratie of ander nieuwsfeit. Dat is wel in strijd met de meeste regels die er momenteel voor drones zijn, maar of die dan ook voor zo’n klein toestelletje van slechts 385 gram zouden moeten gelden…

Mocht je de Breeze willen aanschaffen, kijk dan even goed rond bij verschillende (web)winkels. Je zou het toestel voor minder dan 400 euro moeten kunnen aanschaffen. Probeer er dan meteen een extra accu bij af te dingen, want pas met 2 of 3 accu’s kun je met een gerust hart op pad om her en der wat leuke dronies en filmpjes te maken.

Alternatieven

Echt veel alternatieven voor de Breeze zijn er nog niet. Het meest dichtbij komt de Xiro Xplorer Mini, een compacte selfie-drone met een 1080p HD camera. Die kost momenteel 500 euro. Dan is er natuurlijk de wat grotere Bebop 2 van Parrot, die in de standaarduitvoering ook middels een smartphone bediend wordt. Daarnaast heeft Hubsan een aantal compacte drones met camera in het assortiment.

Zoals eerder gezegd is de Mavic Pro van DJI geen echte concurrent van de Breeze: de Mavic is wat ons betreft een volwaardige cameradrone, terwijl de Breeze zich meer leent voor het maken van kiekjes tussendoor.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Yuneec Breeze 4K
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Yuneec Breeze review: minidrone met serieuze specs

 • Mooi verslag naam genoot dan wel met y,

  Ik heb sinds 2 weken ook een Breeze ,na wat oefenen binnen wat perfect ging.
  Naar buiten, alle afstanden op min gezet en ALTIJD kalibreren en hup de lucht in.
  de diverse vluchtjes ging goed.
  Intussen op het werk in een hal demo iedereen onder indruk hoe stabiel de drone is.
  Toen buiten…… opstijgen ging goed tot op 4m hoogte en 3m afstand 14 satelieten,lat gas ging ze in een schuine baan omhoog( kreeg een fout melding op schermpje had totaal geen controle meer) over de weg en kwam twijgen van de boom tegen en smakte tegen de muur ,,,einde verhaal.
  Alles weer in elkaar gezet en toen maar afwachten of ze tot leven wou komen ,dat wilde het wel maar geen WiFi . dus klaar. Op naar de winkel 4 dagen in bezit uitgelegd en kreeg gelijk het aankoop bedrag terug,helaas geen ander meer op voorraad. Elders een nieuw exemplaar besteld. hopende dat ik dat wesamen mooie vluchten maken .Wand het concept is gewoon goed !!

  Beantwoorden
 • Edwin van Egdom

  Mag je deze mini drone wel gebruiken in Thailand?
  Aangezien klein formaat en niet hoger kan dan 80 meter.

  Beantwoorden
 • Jo Van Kerckhoven

  hoe zet ik van deze Breeze drone mijn fotos/video over op iMac

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier