Franse dronepiloot filmt onderlangs vliegende straaljager

Een Franse dronepiloot die nabij de plaats Tronget luchtopnamen aan het maken was werd onlangs verrast door twee straaljagers die wel heel laag boven de grond vlogen. Vanuit de lucht filmde hij hoe één van de twee gevechtsvliegtuigen onder zijn drone voorbij vloog.

Ophef
Over de beelden ontstond volgens de Franse krant La Montagne direct veel ophef. Sommigen betwijfelen de authenticiteit van de beelden, anderen noemen het een gevaarlijk incident waaruit maar weer eens zou blijken hoe gevaarlijk drones voor ander luchtverkeer zijn.

De amateur dronevlieger in kwestie was op verzoek van een bekende luchtopnamen aan het maken van een huis in Tronget, een gehucht nabij de stad Moulins in het Franse departement Allier. De camera van de drone was toevallig naar beneden gericht toen de vliegtuigen onder de drone voorbij kwamen vliegen.

Laagvlieggebied
Volgens La Montagne wordt er in het gebied wel vaker laag gevlogen door militaire toestellen. Of de betreffende locatie inderdaad aangemerkt is als laagvlieggebied is ons niet bekend. Het is nog niet duidelijk of de beelden echt zijn en of de dronevlieger zich aan de regels heeft gehouden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Franse dronepiloot filmt onderlangs vliegende straaljager

  • Avatar foto
   7 februari 2017 om 10:55
   Permalink

   Op die kaart zie ik nabij Tronget wel iets van een dunne oranje lijn lopen. Heb jij enig idee wat die lijn representeert? Dat kan ik de legenda zo niet opmaken met mijn beperkte beheersing van de Franse taal.

   Beantwoorden
   • 7 februari 2017 om 11:05
    Permalink

    Rechts van de kaart heb je de Legende, elk ingekleurd gebied staat voor een bepaalde hoogtebeperking of een totaal verbod (rood!). Ik zie inderdaad de oranje lijn rechts van Trognet. Oranje staat voor een max. vlieghoogte van 50 m. Nu is het mij niet meteen duidelijk of deze lijn een bepaald gebied afbakend. De overige gebieden waar beperkingen gelden zijn immers volledig ingekleurd. Ik zal het eens verder uitzoeken wanneer ik wat meer tijd heb

    Beantwoorden
    • 7 februari 2017 om 11:26
     Permalink

     Zojuist even het Franse AIP doorgeplozen, maar daar wordt ik helaas ook niet wijzer van wat betreft die ‘oranje lijn’! Dat alles in het Frans is, in tegenstelling tot de NLe variant die gewoon Engelstalig is, helpt ook niet bepaald.

     Onder het kopje van militaire activiteiten kan ik weinig afleiden m.b.t. eventueel laagvliegroutes of gebieden. Aangezien het een lijn betreft is een route wel het meest aannemelijk, waar dan wellicht net als in Nederland een verbod geldt tot 5500m aan weerszijde van deze lijn. Daar valt Tronget ook zeker binnen.

     In tegenstelling tot het Nederlandse AIP ontbreekt het de Franse variant helaas ook aan een aantal handige kaarten die voor elk type luchtruimgebruik een duidelijk overzicht geven. Ik vindt alleen twee kaarten ‘superieur’ en ‘inferieur’, maar deze zijn nogal onoverzichtelijk en lijken tevens e.e.a. aan informatie te missen kijkend naar de legenda.

     Beantwoorden
 • 7 februari 2017 om 11:08
  Permalink

  Zou wat zijn zeg! Maarreh… ik zie helemaal geen schaduw van die straaljager, wat me aan de authenticiteit doet twijfelen. Vraag me bovendien af of je een straaljager met zo’n snelheid überhaupt wel kan ‘vangen’ in een drone-beeld, zelfs wanneer dit op slowmotion wordt afgespeeld zou je een ‘streep’ zien en geen ‘vliegtuigje’.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 februari 2017 om 11:10
   Permalink

   Als je kijkt naar de schaduwen van de bomen dan zou het best kunnen. De schaduw van de straaljager zou links buiten het beeld vallen. Verder weet ik niet of een straaljager wel of niet gevangen zou worden bij een normale opnamesnelheid. E.e.a. hangt natuurlijk flink af van de snelheid van die straaljager. Die zal heus geen mach 1 vliegen op lage hoogte. Denk eerder aan een paar honderd km/uur. Het lijkt me niet onmogelijk dat je dat gewoon kunt filmen. Voor mij staat het hierom nog niet vast dat deze beelden fake zijn.

   Beantwoorden
 • 7 februari 2017 om 16:17
  Permalink

  In de slomo zie je dat hij ongeveer 9 frames nodig heeft om het beeld door te vliegen. Ik schat zo in dat de afstand 50 meter is die we hier zien, veel meer zal het niet zijn. De straaljager doet dan dus 9 frames over 50 meter. Als de video in 30fps geschoten is doet hij dus ongeveer 150 meter per seconde = 540 kilometer per uur.

  Natuurlijk is bovenstaand op heel veel schattingen gebaseerd, maar het geeft wel aan dat de snelheid die de straaljager vliegt realistisch is. Bij die snelheid en een redelijk korte sluitertijd kun je zo’n vliegtuig gewoon in beeld zien en het lijkt me ook niet dat ze op deze hoogte veel harder vliegen.

  Ook dat haalt de echtheid van het beeld niet onderuit dus.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2017 om 00:34
  Permalink

  @Bart
  Het filmpje is echt. In eerste instantie dacht ik ook aan gephotoshopte beelden. Maar als we de schaduw van de staartvin op de vleugel bekijken, dan kun je zien dat de richting van de schaduw precies klopt met de schaduw van de bomen beneden. Ook de vorm van de schaduw klopt. De lichtbron voor zowel het vliegtuig als de grond: de zon, is dus dezelfde. De schaduw van het vliegtuig op de grond valt ver buiten het beeld.

  Wat nog sterker is: je ziet verschuiving in het perspectief. Kijk eens naar de staartvin bij het eerste en het laatste beeldje. Zie de foto’s: https://www.mupload.nl/img/l504wqoca3esm.jpg

  De beeldjes vertonen ook enige bewegingsonscherpte. Ik vind deze wel kloppen met de zeer korte sluitertijd waarmee gewerkt kon worden vanwege de volle zon.

  Je moet wel een verdomd goede photoshopper zijn wil je al deze details voor elkaar krijgen.

  @Mike
  Jij gaat uit van een afstand van 50 m. Het vliegtuig past 5,5 keer in het veld. Er van uit gaande, dat de meeste straaljagers ca. 15 m lang zijn, is het veld dan ca. 83 m lang. Ik kom dan op een snelheid van ca. 900 km/u.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier