Regelgeving

EU wil regelgeving voor drones dit jaar afronden, invoering volgt in 2019

Komende zomer wil de Europese Unie een definitieve set wetten en regels hebben ontwikkeld voor het recreatief en onbemand gebruik van drones. Die moeten dan in 2019 in de verschillende lidstaten worden geadopteerd. Ook wil de EU werk maken van U-Space, een stuk luchtruim dat gereserveerd wordt voor autonoom vliegende drones. Dat meldt Aviation Week.

Uniformiteit in regels

Dat de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Parlement en de Europese Raad aan nieuwe wetgeving werkt komt niet als een verrassing. Het doel is om overal in Europa dezelfde regels te laten gelden voor onbemande luchtvaartuigen, van zowel amateurs als professionals. Nu variëren de regels nog per EU-land, en dat maakt het er voor de zich snel ontwikkelde dronesector niet eenvoudiger op.

Een belangrijke toepassing van drones: inspecties van windmolens. Bron: Lufthansa

Risicoklassen

In samenwerking met de Europese luchtvaartorganisatie EASA is er al heel wat werk verzet. Het idee is dat de nieuwe regelgeving gebaseerd wordt op verschillende risicoklassen. Op die manier moet worden voorkomen dat er voor kleine en lichte drones dezelfde regels en eisen gaan gelden als voor veel zwaardere toestellen of voor drones die op risicovolle plekken vliegen.

Waarschijnlijk komen er dadelijk drie verschillende categorieën voor drone-operaties: open, specific en certified. De eerstgenoemde categorie is bedoeld voor recreatieve vliegers en commerciële vluchten met een laag risico, zoals vluchten boven open ruimte en niet in de buurt van bebouwing of mensen. In de specific-categorie vallen operaties die beschreven staan in de operations manual van de uitvoerder, en de laatste categorie gaat over vluchten met een hoog risico, zoals boven bebouwing.

Een goed verstaander ziet dat de open-categorie enigszins aansluit op bijvoorbeeld de regeling modelvliegen en de minidrone-regeling zoals die in Nederland van toepassing zijn. En de specific-categorie lijkt enigszins op het huidige RPAS Operator Certificate, ofwel de ROC-ontheffing. Maar of de huidige mogelijkheden en beperkingen van deze ontheffingen in de toekomst gelijk blijven, dat is nu nog niet te zeggen.

Ook offshore liggen er veel kansen voor drones. Bron: Sky Futures

U-Space

Interessant is de aankondiging van U-Space, waarbij de ‘U’ staat voor ‘urban’, of ‘you’. Hiermee wordt een nieuw stuk luchtruim aangeduid dat specifiek bestemd zou moeten worden voor drones. U-Space zou het mogelijk moeten maken om met autonome toestellen tot een hoogte van 150 meter te vliegen, ook boven bebouwing. Dit zou onder andere de weg vrij moeten maken voor zaken als drone delivery.

De nieuwe regelgeving zou volgens plan in 2019 moeten worden ingevoerd in de verschillende lidstaten. Dat betekent dat er dus pas over minimaal twee jaar sprake zal zijn van harmonisatie van de regels. Tot dit tijd moet je dus per land goed kijken wat er wel en niet mag, als je over de grens wilt gaan vliegen. Of U-Space er ook al komt in 2019 is nog niet duidelijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier