BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dit voorjaar gaan zes drones op zoek naar weidevogelnesten

Om te voorkomen dat kwetsbare weidevogelnesten overreden worden door landbouwmachines gaan een aantal boerenbedrijven dit voorjaar experimenteren met de inzet van drones om de nesten tijdig op te sporen. Elke drone kan per uur zo’n 30-40 hectare land afspeuren op de aanwezigheid van nesten.

In totaal gaat het om een zestal weidevogeldrones, die elk voorzien zijn van een warmtebeeldcamera. Daarmee kunnen de eieren in de nesten, die door het broeden warmer zijn dan de grond in de omgeving, vanuit de lucht opgemerkt worden. Dankzij speciaal ontwikkelde software kunnen andere afwijkingen zoals molshopen en muizen automatisch weggefilterd worden.

Drones minder verstorend
Volgens één van de boeren die meewerkt aan het pilotproject is de inzet van drones veel minder verstorend voor de weidevogels dan mensen die door het land lopen. Een ander voordeel is dat de drone de locatie van de nesten zeer precies kan bepalen, en deze ook automatisch door kan geven aan een landelijke database.

Goedkoop is het systeem niet: de drone met infraroodcamera kost 25.000 euro. Daar staat tegenover dat er flinke tijdwinsten behaald kunnen worden. De vrijwilligers die nu nog veel tijd kwijt zijn aan het speuren naar nesten kunnen daardoor ander werk doen dat de weidevogelstand ten goede komt.

Gps-coordinaten doorgeven
De drones zullen vanaf april ingezet gaan worden. In de toekomst willen de boeren onderzoeken of het ook mogelijk is om de gps-coordinaten van de nesten automatisch door te geven naar de trekker, zodat die tijdens de bewerking van het land om de nesten heen kan rijden of kan waarschuwen als er een nest in de buurt is.

Reekalveren
Drones met thermische camera’s kunnen niet alleen ingezet worden om vogelnesten op te sporen. Er lopen in Nederland ook pilots met het detecteren van reekalveren. In het maaiseizoen willen die zich nog wel eens verstoppen in het hoge gras, met soms dramatische gevolgen als een boer met zijn maaimachine over de beesten heenrijdt. Door eerst even met een drone over het land te vliegen kunnen de dieren tijdig opgemerkt worden.

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.