Nieuws

Amerikaanse Drone Database bevat gegevens van ruim 150 drones

Het Amerikaanse Center for a New American Security (CNAS) heeft een database online gezet waarin de belangrijkste specificaties van maar liefst 150 verschillende drones uit bijna 50 landen te vinden zijn. Het systeem bevat gegevens van zowel civiele als militaire onbemande luchtvaartuigen.

Met het online zetten van de gegevens wil het CNAS bijdragen aan een goed geïnformeerde discussie over de verspreiding van dronetechnologie en de mogelijke implicaties hiervan op militair, politiek en strategisch vlak, en dat met name gericht op de Verenigde Staten.

Wereld vol drones
Volgens het onderzoeksinstituut roept het feit dat (bewapende) drones binnen handbereik zijn gekomen van zowel landen als kleine organisaties en zelfs individuen veel vragen op als het gaat om crisisbeheersing en het bewaken van de soevereiniteit van een land. Door te anticiperen op een wereld vol drones kunnen overheden zich beter voorbereiden op dergelijke vraagstukken.

De Proliferated Drones database bevat voor iedere drone in het systeem basisgegevens als land van herkomst, fabrikant, vliegtijd, afmetingen, startgewicht en maximale payload. Overigens is het systeem zeker niet compleet: als je ‘Nederland’ selecteert tref je de systemen van Aerialtronics bijvoorbeeld niet aan, en ook recente consumentendrones van DJI vind je niet terug als je ‘China’ kiest.

Beperkt doorzoekbaar
Jammer is dat de database niet op andere manieren doorzocht kan worden. Het zou bijvoorbeeld erg interessant zijn om te kunnen zoeken op gewicht, vliegtijd of payload, en op die manier een geschikt systeem te kunnen vinden voor een specifieke taak.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier