Gerucht

DJI Phantom 5: alle geruchten en speculaties op een rij

Onlangs kondigde DJI aan de productie van de Phantom 4 stop te zetten. Mogelijk heeft dat te maken met de introductie van een opvolger van het populaire toestel, dat nog geen jaar geleden op de markt kwam. Volgens sommige bronnen zou er zelfs dit voorjaar al een opvolger van de Phantom 4 geïntroduceerd worden. We zetten alle geruchten over de Phantom 5 voor je op een rijtje.

Accu en vliegtijd
De accu van de Phantom 5 zou mogelijk gebaseerd zijn een revolutionaire nieuw ontwerp. Of het om een LiPo accu gaat of over een heel nieuw type batterij is echter niet duidelijk. Wel wordt gespeculeerd dat de vliegtijd van de Phantom 5 op basis van de nieuwe accu tot 33 minuten zou bedragen. Om de accu op te laden zou DJI ook werken aan een heel nieuw type acculader.

Camera
De Phantom 5 zou voorzien zien van een camera die fotografeert in 20 megapixels en 4K filmt bij 30 frames per seconde, net zoals de camera van de Phantom 4 Pro. In 1080p HD zou de maximale framerate 240 fps bedragen. Daardoor zou de camera ideaal zijn voor het vanuit de lucht vastleggen van slowmotion beelden.

Gimbal
Sommige bronnen beweren dat de Phantom 5 voorzien zal zijn van een heel nieuw type gimbal, die 360º kan draaien en ook bij hogere vliegsnelheden uiterst stabiele beelden kan afleveren.

Zender
De controller die bij de Phantom 5 wordt geleverd zou een nog beter live videobeeld doorgeven. Het bereik van de zender zou ruim 5 kilometer bedragen, vergelijkbaar met het bereik van de Mavic Pro. In de P modus zou de Phantom 5 maximaal 35 km/uur vliegen, terwijl de snelheid in de S modus beduidend hoger zou liggen, zonder dat de maximale vliegtijd hier erg onder zou lijden.

Obstakeldetectie rondom
Ook de obstakeldetectie zou weer een stap verder ontwikkeld zijn dan die van de Phantom 4 Pro. Het nieuwe 360 Obstacle Sensing System zou de drone in staat stellen om voorwerpen aan alle kanten van de drone te detecteren en te ontwijken, dus ook aan de boven- en onderzijde. Ook zou de Phantom 5 gebruik maken van geavanceerde kunstmatige intelligentie om botsingen te voorkomen, ook bij hoge vliegsnelheden.

Body en aandrijving
De Phantom 5 zou volgens sommigen sterk lijken op de Phantom 4, terwijl er ook beweerd wordt dat de drone een heel nieuw ontwerp krijgt. De motoren zouden wederom wat hoger gepositioneerd zijn, en topsnelheden van maar liefst 88 km/uur mogelijk maken.

ADS-B “in”
Volgens een recent gerucht zou DJI overwegen om haar drones te gaan uitrusten met een ADS-B ontvanger, die radiosignalen van ADS-B transponders kan ontvangen. Mogelijk beschikt de Phantom 5 al over ADS-B “in”. Daardoor zou de drone in staat zijn om automatisch uit te wijken voor ander vliegverkeer.

DJI Go app
De nieuw te verschijnen DJI Go app zou veel beter afgestemd zijn op de regelgeving voor het vliegen met drones. Daardoor zou de gebruiker altijd een waarschuwing krijgen als men bijvoorbeeld in een CTR of no-fly zone wil vliegen. Ook is er waarschijnlijk sprake van nieuwe intelligent flight modes.

Introductie
De Phantom 5 zou mogelijk al in april aangekondigd gaan worden. De verkoopprijs zou meer dan 2.000 euro gaan bedragen. Naast een witte uitvoering zou de Phantom 5 ook beschikbaar komen in een zwarte versie.

NB. Alle informatie in dit artikel is gebaseerd op geruchten die rondzwerven op diverse fora, websites en YouTube. Op dit moment zijn er nog geen uitgelekte foto’s of andere ‘bewijzen’ beschikbaar die de claims in dit artikel onderbouwen. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI Phantom 5: alle geruchten en speculaties op een rij

  • Ton van Moll

    Dat je in de CTR vliegt wordt van af afgelopen maandag al gemeld, ik moet twee vinkjes zetten en dan kon ik de melding weg klikken. Tevens moet je voor bepaalde zones nu een unlockcode aanvragen. Dit bestaat al een jaar maar zal nu ok wel actief zijn, ik heb het nog niet nodig gehad.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier