Nieuws

Zeeuwse PVV-Statenfractie eist verdere opheldering over droneverbod

De Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland neemt geen genoegen met de toelichting die het provinciebestuur onlangs gaf naar aanleiding van de commotie die ontstaan is door de invoering van een verbod op het vliegen met drones in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden. De PVV fractie heeft daarom een brief met vervolgvragen naar het college gestuurd.

In de brief vraagt PVV-Statenlid Vincent Bosch zich af of de staatssecretaris van EZ wel procedureel en juridisch sluitend gehandeld heeft. In navolging van Dronewatch en de KNVvL stelt de PVV dat enkel het ministerie van Infrastructuur en Milieu het zeggenschap heeft over het civiele gebruik van het luchtruim. De PVV wil dan ook van het college horen of het ministerie van EZ, dat het verbod heeft ingesteld, hiervoor wel het juiste mandaat heeft.

Verbod onbekend
Daarnaast vraagt de PVV zich af hoe recreatieve en beroepsmatige dronevliegers überhaupt van het verbod zouden moeten weten, aangezien de serie beperkingen nergens terugkomt in de regelingen voor modelvliegen of de beroepsmatige opleidingen voor dronepiloten. Ook vindt de PVV het vreemd dat drones een ‘substantiële verstoring van de natuur’ zouden betekenen op plekken waar ook sprake is van pleziervaart.

In dat kader zet de PVV ook vraagtekens bij de bewering dat drones door vogels aangezien zouden kunnen worden voor roofvogels, aangezien er vele verschillende vormen drones zijn. Ook wil de PVV van het college weten of de recente uitspraak van een politierechter, die oordeelde dat niet zomaar gesteld kan worden dat drones verstorend zijn op de natuur, wel meegenomen is in de besluitvorming.

Begrip
Overigens heeft het PVV-Statenlid best begrip voor het standpunt van natuurbeheerders. Bosch: “Zelf willen we ook de prachtige natuur die Zeeland heeft beschermen. Ik denk alleen dat een algeheel verbod het doel voorbij schiet. Men vergeet dat niet alleen de hobbyist hier last van heeft, maar ook de professional. Het spreekt voor zich dat je tijdens het broedseizoen niet boven specifieke gebieden mag vliegen, maar daaraan kun je op andere manieren invulling geven.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Zeeuwse PVV-Statenfractie eist verdere opheldering over droneverbod

 • Jan Maasdam

  Eindelijk een partij, ook als is het de PVV die het opneemt voor de dronevliegers!

  Beantwoorden
 • ik ben het op zich eens dat een drone verbod nergens op slaat maar wat als het verbod bv niet zou gelden dan zou iedereen dus met een drone (prof of speelgoed) kunnen en mogen gaan vliegen dan kun je straks niet meer normaal over straat zonder een drone te koppen want de een kan perfect vliegen, de ander ziet ze vliegen lijkt me behoorlijk gevaarlijk. is er niet ergens dmv gps boven een stuk open veld een parcour uit te zetten? want er zijn zelfs mensen die racen met hun drones laat ze in elke gemeente een veldje hebben waar ze hun gang kunnen gaan met die dingen

  Beantwoorden
 • Regels stellen is wat anders dan domweg verbieden. Voor alles zijn er regels dat is prima. Regels zorgen voor beheersbaarheid. Net als autorijden daar zijn regels voor, of je fiets of lopen. Maar zeggen dat iets niet mag….tsja das andere koek. En regels zijn er. En die regels zijn al best streng. We moeten een manier vinden dat de meeste mensen zich aan de regels gaan houden…. en dat lukt best aardig volgens mij. Verbieden komt voort uit angst. En dat wat je vaak wil voorkomen door iets te verbieden gaat toch wel gebeuren ondaks het verbod als mensen iets echt willen doen…. just y two cents..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier