BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Zeeuwse PVV-Statenfractie eist verdere opheldering over droneverbod

De Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland neemt geen genoegen met de toelichting die het provinciebestuur onlangs gaf naar aanleiding van de commotie die ontstaan is door de invoering van een verbod op het vliegen met drones in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden. De PVV fractie heeft daarom een brief met vervolgvragen naar het college gestuurd.

In de brief vraagt PVV-Statenlid Vincent Bosch zich af of de staatssecretaris van EZ wel procedureel en juridisch sluitend gehandeld heeft. In navolging van Dronewatch en de KNVvL stelt de PVV dat enkel het ministerie van Infrastructuur en Milieu het zeggenschap heeft over het civiele gebruik van het luchtruim. De PVV wil dan ook van het college horen of het ministerie van EZ, dat het verbod heeft ingesteld, hiervoor wel het juiste mandaat heeft.

Verbod onbekend
Daarnaast vraagt de PVV zich af hoe recreatieve en beroepsmatige dronevliegers überhaupt van het verbod zouden moeten weten, aangezien de serie beperkingen nergens terugkomt in de regelingen voor modelvliegen of de beroepsmatige opleidingen voor dronepiloten. Ook vindt de PVV het vreemd dat drones een ‘substantiële verstoring van de natuur’ zouden betekenen op plekken waar ook sprake is van pleziervaart.

In dat kader zet de PVV ook vraagtekens bij de bewering dat drones door vogels aangezien zouden kunnen worden voor roofvogels, aangezien er vele verschillende vormen drones zijn. Ook wil de PVV van het college weten of de recente uitspraak van een politierechter, die oordeelde dat niet zomaar gesteld kan worden dat drones verstorend zijn op de natuur, wel meegenomen is in de besluitvorming.

Begrip
Overigens heeft het PVV-Statenlid best begrip voor het standpunt van natuurbeheerders. Bosch: “Zelf willen we ook de prachtige natuur die Zeeland heeft beschermen. Ik denk alleen dat een algeheel verbod het doel voorbij schiet. Men vergeet dat niet alleen de hobbyist hier last van heeft, maar ook de professional. Het spreekt voor zich dat je tijdens het broedseizoen niet boven specifieke gebieden mag vliegen, maar daaraan kun je op andere manieren invulling geven.”

Dronefotografie (2016)

3 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.