Review

Lowepro DroneGuard CS400: basic drone backpack voor korte trips

De meeste fotografen kennen het merk Lowepro wel: het Amerikaanse bedrijf maakt al sinds 1967 cameratassen, -backpacks en -koffers die een goede bescherming voor kostbare apparatuur combineren met een hoog draaggemak. Lowepro heeft ook een aantal producten voor drones in haar assortiment. In deze review bespreken we de Lowepro DroneGuard CS 400, een backpack die geschikt is voor drones van het formaat DJI Phantom.

Bescherming onderweg

Een drone is een kwetsbaar stuk fijnmechanica: niet alleen het landingsgestel en de gimbal zijn onderdelen die met enige zorg behandeld moeten worden, ook de behuizing en de propellerarmen hebben maar een beperkte tolerantie voor externe krachten. Daar komt bij dat zowel gimbal als motoren doorgaans niet zo goed tegen stof en vocht kunnen. Als je veel op pad gaat met je drone verdient het daarom aanbeveling om een goede koffer of backpack aan te schaffen.

Zeker een backpack is handig als je wat mobieler wilt zijn met je drone. Inclusief accu’s en zender praat je toch al gauw over een paar kilo aan apparatuur waar je mee rondloopt, en dan is een koffer toch minder comfortabel. Gelukkig zijn er voor drones van het formaat DJI Phantom allerlei rugtassen van uiteenlopende fabrikanten te koop. De DroneGuard CS400 van Lowepro is zo’n rugtas, waarin je quadcopters van verschillende merken kunt vervoeren. Denk hierbij aan alle drones uit de Phantom-serie, maar ook bijvoorbeeld aan de Xiro Xplorer en de 3DR Solo.

Hoekig ontwerp

De CS400 valt op door haar nogal hoekige ontwerp. Van de zijkant bezien gaat het om een trapeziumvormige backpack, van bovenaf bekeken is de backpack rechthoekig. Aan de onderkant zijn twee draagriemen bevestigd. Aan de rugzijde is de backpack voorzien van twee stuks padding, maar die zijn niet ergonomische gevormd. Het deksel is voorzien van een opbergvak met rits, maar hier kunnen alleen hele dunne spullen in opgeborgen worden. Achter de rits rondom zit een beschermende voering. Stof of vocht zal dus niet zo snel binnendringen.

De buitenzijde van de backpack is gemaakt van Lowepro’s zelf ontwikkelde FormShell: zeg maar een kruising tussen hardshell en een zachter materiaal dat aanvoelt als stof. Het materiaal is lekker lichtgewicht, waardoor het totaalgewicht van de backpack slechts 2,2 kg is. De backpack kan zeker een stootje hebben, maar kan wel enigszins ingedrukt worden: we zouden de rugtas dan ook niet graag zien verdwijnen onder een stapel andere koffers, de vraag is of je drone dan niet alsnog geplet wordt.

Uitneembare compartimenten

De binnenzijde van de backpack is voorzien van een aantal uitneembare compartimenten. De gehele onder- en bovenwand is voorzien van klittenband, zodat je de delen op elke gewenste plek kunt bevestigen. Verder vind je een losse accutas, met rits. Deze biedt ruimte voor drie LiPo’s. Samen met de accu die je eventueel in de drone kunt laten zitten heb je dus plek voor vier accu’s.

Aan de dekselzijde van de koffer is ook een met klittenband bevestigd uitneembaar tasje te vinden. Hierop zitten elf straps voor de propellers, en een met een rits afgesloten vakje waar je wat papieren of kleine toebehoren kunt stoppen (denk aan tiewraps en ND-filters). Je kunt hier eventueel ook je tablet in kwijt. Je acculader past verder prima in de ruimte die naast de drone overblijft.

Draagcomfort

Dat de CS400 een hele elementaire rugtas is blijkt wel wanneer je de backpack op je rug hangt. Zoals gezegd is de rugzijde niet ergonomisch gevormd. De twee kussentjes vormen een beetje met je rug mee, maar niet bij iedereen zal de tas lekker zitten. Daarbij komt dat de riemen niet voorzien zijn van een horizontaal riempje op schouderhoogte waarmee je kunt voorkomen dat de draagriemen tijdens het lopen van je mouwen afglijden. Zeker als je een wat gladdere jas aanhebt kan dat vervelend zijn.

Verder hangt al het gewicht aan je schouders: er is immers geen sprake van heupriemen waarmee je de last een beetje kunt verdelen. Als je geen al te lange wandelingen wilt gaan maken is dit geen probleem, maar zeker bij langere tochten, waarbij je misschien ook met minstens drie of vier accu’s op pad gaat, is het draagcomfort een stuk minder.

Conclusie

De DroneGuard CS400 (winkelprijs: € 115,-) is een rechttoe-rechtaan drone rugtas die genoeg opbergruimte heeft om je quadcopter plus wat extra accu’s en accessoires goed beschermd mee het veld in te nemen. Het is handig dat de binnenzijde is voorzien van verstelbare en uitneembare compartimenten. De drone backpack heeft echter geen zijvakken en het draagcomfort is beperkt. Voor echt lange wandelingen is de CS400 dus wat minder geschikt. De rugtas biedt goede bescherming, maar we zouden hem niet graag inchecken in de ruimbagage van een vliegtuig.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Lowepro DroneGuard CS400
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier