Nieuws

Vlammenwerpende drone brandt rotzooi weg van hoogspanningslijnen

Wie denkt dat drones alleen ingezet kunnen worden voor het inspecteren van infrastructuur zoals hoogspanningslijnen heeft het mis, zoals uit deze nieuwe toepassing van een vlammenwerpende drone blijkt. Het toestel kan namelijk ongewenste viezigheid wegbranden van de elektriciteitskabels. De drone wordt inmiddels in verschillende Chinese provincies toegepast.

Volgens een medewerker van het elektriciteitsbedrijf dat de drones inzet duurt het gehele proces van opstarten van de drone, aansteken van de vlammenwerper en wegbranden van het vuil nog geen kwartier. Op die manier kan er snel troep worden verwijderd van de hoogspanningslijnen. Meestal gaat het daarbij om stukken plastic, die aan de lijnen zijn blijven hangen. Maar ook op drift geraakte vliegers en ballonnen worden op deze manier van de bekabeling verwijderd.

Bron: Voice of Xiangyang/Wechat

Geen nadelige gevolgen
De hitte van de vlammen heeft geen nadelige gevolgen op de kabels zelf. Deze zijn gemaakt van staal met daaromheen een aluminium coating. Doordat het plastic en de andere viezigheid aan de kabels binnen een fractie van een seconde verbrandt is er geen sprake van enige schade aan de hoogspanningslijnen.

Inmiddels maken meerdere elektriciteitsbedrijven in verschillende Chinese provincies gebruik van de vliegende vlammenwerper. De inzet van een drone voor het schoonmaken van de lijnen is niet alleen veiliger, maar ook sneller dan traditionele schoonmaakmethoden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier