Onderzoek

Drones gaan luchtkwaliteit in Londen meten

Mede door de aantrekkende economie en een groei van het aantal inwoners wordt de luchtkwaliteit in Londen steeds slechter. Begin dit jaar werd zelfs voor het eerst een ‘code zwart’ afgegeven, wat nog niet eerder was voorgekomen. Om de luchtkwaliteit in verschillende delen van de stad beter in de gaten te kunnen houden gaan wetenschappers nu drones met speciale sensoren inzetten.

Het initiatief voor het experiment werd genomen door Dr Mirko Kovac van het Aerial Robotics Laboratory, onderdeel van het Imperial College in Londen. De drones zullen worden gestationeerd op verschillende gebouwen in de stad. De toestellen kunnen zelfs bij weer en wind worden opgelaten. Onduidelijk is echter hoe het team de strenge regelgeving aangaande het vliegen met drones boven bebouwing omzeilt. Wellicht maakt men gebruik van ‘tethered drones’, zodat de toestellen niet onbedoeld weg kunnen vliegen.

Voor het in kaart brengen van de luchtvervuiling in de stad worden de drones voorzien van kleine gassensoren, waarmee onder andere stikstofdioxide, ozon en fijnstof gemeten kan worden. Door de drone op verschillende hoogten te laten vliegen kan er een gedetailleerd beeld worden gekregen van de luchtkwaliteit in verschillende luchtlagen.

Gebouwen printen
Het Aerial Robotics Lab staat bekend om haar baanbrekende innovaties op het gebied van UAVs. Eerder voerde het laboratorium een studie uit naar drones die gebouwen kunnen ‘printen’. Het centrale idee in dat onderzoek was dat vliegende robots prima gebruikt kunnen worden om gericht bouwmaterialen te plaatsen en zodoende bijvoorbeeld snel noodonderkomens kunnen neerzetten na een aardbeving. Ook zou de BuilDrone ingezet kunnen worden om spoedreparaties uit te voeren bij industriële installaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier