Markt

Microsoft investeert $26 miljoen in drone traffic management systeem

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft samen met Airbus, Qualcomm, Rakuten, Sony en Yuneec maar liefst 26 miljoen dollar geïnvesteerd in AirMap, een bedrijf dat een traffic management systeem voor drones ontwikkelt. De software van AirMap moet ervoor zorgen dat drones op een veilige manier geïntegreerd kunnen worden in het luchtruim, door vliegbewegingen van drones te communiceren naar andere luchtruimgebruikers.

Onderste deel van luchtruim
AirMap is specifiek bedoeld voor de onderste regionen van het luchtruim, waar normaal gesproken alleen kleine vliegtuigen en helikopters voorkomen. Die zijn echter blind voor kleine onbemande luchtvaartuigen zoals drones. Bovendien is er in de toekomst misschien wel sprake van een heel nieuw soort van luchtverkeer, in de vorm van bemande drones, delivery drones en vliegende auto’s. Ook die systemen moeten opgemerkt kunnen worden door piloten in de buurt.

Om al dat luchtverkeer in goede banen te leiden is er een groeiende behoefte aan systemen en technologieën die overweg kunnen met grote aantallen gebruikers. Traditionele vormen van air traffic control zijn immers niet ingericht op het volgen en aansturen van duizenden kleine luchtvaartuigen tegelijk. Alle drones uitrusten met transponders, zoals laatst tijdens een inspectie bij Shell Pernis gebeurde, is daarom geen optie: luchtverkeersleiders van vlees en bloed ontbreekt het simpelweg aan de capaciteit om de vliegbewegingen van duizenden drones tegelijk te monitoren.

GPS locaties uitwisselen
Het systeem van AirMap is op een heel ander principe gebaseerd. Er is geen sprake van transponders, maar van actieve dataverbindingen die continu de GPS locatie van drones doorgeven aan nabije luchtruimgebruikers, en vice versa. Op basis daarvan kunnen dronegebruikers bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor naderende helikopters, en kunnen helikopterpiloten op hun beurt weer zien of er zich onbemande luchtvaartuigen in de buurt bevinden. Ook kunnen via AirMap tijdelijke luchtruimbeperkingen gecommuniceerd worden naar dronevliegers in de buurt.

Het systeem valt of staat uiteraard bij een brede acceptatie. Daarvoor is niet alleen veel geld nodig, maar ook de nodige samenwerkingsverbanden. Inmiddels werkt AirMap al samen met partijen als DJI, 3D Robotics, Intel en sinds kort ook met 850 luchthavens in de VS en nu dus Yuneec, Rakuten en Airbus. En dankzij de investering van het nieuwe consortium beschikt het bedrijf nu ook over de financiële middelen om het systeem nog verder te ontwikkelen en uit te rollen.

Drone simulator
Het is niet de eerste investering van Microsoft in de snel ontwikkelende dronesector. Onlangs bracht het bedrijf al een drone simulator op de markt, die het mogelijk maakt om diverse gebruiksscenario’s voor drones in de veilige omgeving van een simulator te testen. Het Aerial Informatics and Robotics Platform, zoals de flight simulator voor drones officieel heet, bevat reeds virtuele versies van drones van DJI. Ook Qualcomm heeft al langer haar pijlen gericht op de dronesector.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier