Meerderheid Amerikaanse drone-meldingen blijkt loos alarm

Uit een nieuw rapport van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA blijkt dat er in de periode van februari tot en met september 1.272 ‘possible drone sightings’ werden gemeld, tegenover 874 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder. Uit onderzoek blijkt echter dat veel van deze sightings legitieme drone-operaties betrof, of was er helemaal geen sprake van een drone.

De lijst die de FAA opstelt omvat alle meldingen over drones die binnenkomen bij het instituut, waaronder niet alleen meldingen van piloten en luchtverkeersleiders, maar ook van politieagenten en bezorgde burgers. Het gaat daarbij niet alleen om meldingen van drones nabij vliegvelden, maar ook van (vermeende) drones op andere plekken waarvan men aanneemt dat er geen dronevluchten zijn toegestaan.

Veel meldingen, weinig incidenten
Er is weliswaar sprake van een stijgende lijn, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk sprake is van meer overtredingen of incidenten: in veel gevallen bleken binnenkomende meldingen volstrekt legitieme dronevluchten te betreffen. Ook was er bij veel meldingen helemaal geen sprake van drones, maar van andere objecten.

Verder blijkt dat alle vermeende botsingen met drones, die ook meegenomen zijn in de lijst, in werkelijkheid aanvaringen met vogels (bird strike) of andere voorwerpen betrof. De FAA concludeert dan ook dat er in weerwil van sommige verhalen in de media geen vliegtuigen of helikopters geraakt zijn door drones.

Cijfers in context
De Drone Manufacturers Alliance, een samenwerkingsverband waarin de grootste producenten van drones zijn vertegenwoordigd, reageert verheugd op de cijfers. “Zolang deze in de juiste context geplaatst worden blijkt dat er eigenlijk helemaal niet zoveel aan de hand is. Natuurlijk blijven we ons inspannen voor veilig gebruik van drones, maar het blijkt dat ouderwetse gevaren zoals vogels nog altijd veel meer impact hebben op het vliegverkeer.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier