ProProductnieuws

Industriële M200 drone van DJI waarschuwt voor ander luchtverkeer

Speciaal voor het uitvoeren van inspecties en andere specifieke werkzaamheden heeft marktleider DJI een nieuwe drone geïntroduceerd, de Matrice 200. Bijzonder aan het toestel is dat deze ook bij slecht weer ingezet kan worden en een variant van het toestel voorzien kan worden van een gimbal aan de bovenzijde van het toestel. Verder is de M200 de eerste drone die de piloot kan waarschuwen voor bemand luchtverkeer in de omgeving, dankzij een ingebouwde ADS-B ontvanger.

Gimbal aan de bovenzijde

Met de M200 richt DJI zich op professionele drone-operators, die hun toestellen bijvoorbeeld inzetten voor inspectiewerkzaamheden. Daarvoor is een lange vliegduur wenselijk, samen met de mogelijkheid om ook foto’s en video-opnamen aan de bovenzijde van de drone te kunnen maken. Dat laatste kan met de M210 uitvoering van de nieuwe drone, die ook ruimte heeft voor een gimbal aan de bovenzijde van het toestel. De maximale vliegduur van beide systemen bedraagt tot 38 minuten bij gebruik van accu’s met een extra hoge capaciteit.

De M200 en M210 kunnen overweg met een breed spectrum aan camera’s uit het assortiment van DJI. Denk daarbij niet alleen aan de X4S en X5S camera’s die compatibel zijn met Micro Four Thirds objectieven, ook kan de Zenmuse XT thermische camera of Zenmuse Z30 camera met 30x optische zoom worden geïnstalleerd. Het is zelfs mogelijk om twee camera’s tegelijk te installeren. Daardoor kan het systeem niet alleen voor inspectiewerk ingezet worden, maar ook voor beveiligingstoepassingen of het verlenen van assistentie bij calamiteiten.

AirSense waarschuwt voor ander luchtverkeer

Ten behoeve van de veiligheid is het nieuwe platform niet alleen uitgerust met sensoren die obstakels aan de voor-, onder- en bovenzijde van de drone kunnen detecteren, ook is de M200 voorzien van AirSense, een zogenaamde ADS-B ontvanger. Daardoor kan de drone een waarschuwing geven als er bemand luchtverkeer nadert, een absolute noviteit in de wereld van onbemande luchtvaart.

Dat DJI bezig was met de integratie van ADS-B in hun systemen komt niet helemaal als een verrassing: onlangs berichten we al over een gerucht in die richting. Toen was echter nog niet welk systeem als eerste uitgerust zou worden met een ADS-B “in” transponder. We achten de kans echter groot dat DJI deze technologie in een later stadium ook gaat toevoegen aan haar consumentensystemen.

Redundantie en nieuwe app

Voor extra bedrijfszekerheid is het accusysteem redundant uitgevoerd, en zijn de meest kritische sensoren zoals de IMU en het elektronisch kompas dubbel of zelfs driedubbel uitgevoerd. De drone wordt bediend met de nieuwe DJI Pilot app, die specifiek werd ontwikkeld voor professionele gebruikers. Een interessante nieuwe feature in deze app is Spotlight, waarbij de camera van de drone op het gewenste punt gericht blijft, zelfs als de drone ondertussen van positie verandert.

Voor extra extra nauwkeurigheid op het vlak van navigatie en positionering komt er ook een RTK-versie van het systeem beschikbaar. Voordeel van dit systeem is dat het ook minder gevoelig is voor elektromagnetische interferentie. Daardoor kan de M200 RTK bijvoorbeeld prima ingezet worden om grote metalen structuren zoals hoogspanningsmasten van dichtbij te inspecteren.

Prijs en beschikbaarheid

De M200 en M210 komen als het goed is in het tweede kwartaal van 2017 beschikbaar. Verkoopprijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier