Zonnepaneel op vleugel fixed-wing drone zorgt voor onbeperkte vliegtijd

Stel je een drone voor die na het opstijgen oneindig door kan vliegen, aangedreven door zonne-energie. Dat zou ideaal zijn voor bijvoorbeeld surveillancetoepassingen, of het monitoren van grote stukken landbouwgrond. Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Minnesota werken aan zo’n drone, de Solar Unmanned Air Vehicle: Quad (SUAV:Q).

Verticaal opstijgen en landen

De SUAV:Q is niet alleen vanwege het zonnepaneel een bijzondere drone. Met zijn spanbreedte van ruim twee meter is het toestel niet bepaald klein te noemen, maar om het transport van de drone te vereenvoudigen zijn de onderzoekers uitgegaan van een opvouwbaar ontwerp. Daar komt bij dat de drone verticaal kan landen en opstijgen, net zoals een multirotor.

Dankzij het grote vleugeloppervlak is er voldoende ruimte voor zonnepanelen. Mede dankzij het lage gewicht van slechts vier kilo is dat voldoende om de drone op een zonnige dag zonder onderbreking te kunnen laten vliegen. Daardoor kan het toestel zeer grote percelen aan akkergrond in kaart brengen: voor dat doel kan er een multispectrale camera aan de drone worden bevestigd.

Beveiliging en branden monitoren

Natuurlijk zijn er ook tal van andere toepassingen denkbaar. Zo zou de zonaangedreven fixed-wing drone ideaal zijn voor tijdelijke beveiliging van een gebied. Ook zou de drone gebruikt kunnen worden tijdens bosbranden, om vanuit de lucht een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling en verspreiding van de brandhaarden.

Het team dat de SUAV:Q heeft ontwikkeld is al in gesprek met commerciële partijen die interesse hebben om de drone op de markt te brengen. Het streven is om de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden, daarbij moet dan gedacht worden aan ‘een paar duizend euro’ per toestel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier