Nieuwe Pro-versie van Drone PreFlight handig bij vluchtvoorbereiding

Wie beroepsmatig met een drone wil gaan vliegen leert tijdens de ROC-Light of RPA-L opleiding dat een goede vluchtvoorbereiding van essentieel belang is. Het Nederlandse softwarebedrijf Aeret speelt daarop in met een nieuwe versie van Drone PreFlight, speciaal bedoeld voor professionele dronepiloten. Drone PreFlight Pro is een online platform met informatie op basis waarvan ROC en ROC-light operators hun drone-operaties kunnen voorbereiden.

Drone PreFlight
Veel recreatieve en professionele dronevliegers zijn inmiddels goed bekend met Drone PreFlight, een handige gratis webapplicatie die op een kaart van Nederland laat zien waar je wel en niet mag vliegen met je drone. Zo zijn niet alleen de grote vliegvelden en hun CTR gebieden zichtbaar, ook zie je waar permanente no-fly zones, laagvlieggebieden en heliports te vinden zijn.

Specifieke informatie
Professionele drone-operators hebben tijdens hun vluchtvoorbereiding echter vaak behoefte aan meer specifieke informatie. Zo moet men bijvoorbeeld snel kunnen zien hoeveel afstand er tot bebouwing of wegen er op de gewenste vlieglocatie is, en of er mogelijke stralingsbronnen zoals GSM masten in de buurt zijn. Ook zijn professionals vaak meer afhankelijk van de weersomstandigheden.

In DronePreflight Pro wordt al deze informatie op een overzichtelijke wijze aan de gebruiker getoond. Naar wens kunnen verschillende datasets geactiveerd worden. Zo is het onder andere mogelijk om de locaties van hoogspanningsmasten, windturbines en zendmasten te tonen. Ook zijn alle spoorwegen, vaarwegen en wegen naar wens in en uit te schakelen.

3D informatie
Bijzonder is verder de mogelijkheid om 3D modellen te tonen van gebouwen. Dat kan met name voor de voorbereiding van inspecties welkom zijn. Het is ook mogelijk om de hoogte van gebouwen te meten en om de kadastrale begrenzingen van locaties weer te geven. En met het oog op de onlangs ingevoerde vliegbeperkingen in Natura 2000-gebieden is het ook mogelijk om de contouren van deze natuurgebieden weer te geven.

Tot slot biedt DronePreflight Pro gedetailleerde meteo-informatie, die om de tien minuten wordt ververst. Met name locatiespecifieke weergegevens betreffende windsnelheid, temperatuur en zichtafstand zijn van essentieel belang voor de veilige uitvoering van een dronevlucht met een beroepsmatig karakter.

Prijzen
De Pro-versie van Drone PreFlight kost 14,95 (excl btw) per maand. Een account aanvragen kan via een online formulier, meer informatie over de dienst is terug te vinden in dit pdf document. De Basic-versie van Drone PreFlight blijft gratis.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier