Incident

Amerikaanse fotograaf twee jaar na drone crash veroordeeld tot 30 dagen cel

Een onfortuinlijke Amerikaanse dronefotograaf die in 2015 wat luchtfoto’s aan het maken was van de Seattle Pride Parade moet dertig dagen de cel in als gevolg van een drone crash. Zijn drone raakte bij het neerstorten het hoofd van een vrouw, die daardoor bewusteloos op de grond viel. Twee jaar na dato is de man alsnog veroordeeld voor roekeloos gedrag.

30 dagen cel en 500 dollar boete
Volgens de rechter was er zeker geen opzet in het spel. Toch vindt de rechter dat de 38-jarige dronepiloot verantwoordelijk is voor het ongeluk en daarom een maand de cel in moet. Bovendien moet de man een boete betalen van 500 dollar. Daar komt ook nog de schade bij aan de drone, die een nieuwprijs had van 1.200 dollar.

De vrouw die geraakt werd door de drone kwam er relatief ongeschonden van af: dankzij snel ingrijpen van haar partner viel ze niet met haar hoofd op de grond. Als dat wel het geval was geweest, dan had het incident nog veel vervelender af kunnen lopen. Mede door de gelukkige afloop van het incident besloot de rechter om geen 90 dagen maar ’slechts’ 30 dagen cel op te leggen. Mogelijk gaat de dronefotograaf in hoger beroep.

‘Bedreiging voor de publieke veiligheid’
Volgens stadsadvocaat Pete Holmes is het de eerste keer dat iemand beboet wordt voor het onveilig gebruik van drones. En volgens hem zal het ook zeker niet de laatste keer zijn: “onkundig vliegen met drones is een serieuze bedreiging voor de publieke veiligheid, en dit zal alleen maar erger worden.”

In de VS geldt net als in veel andere landen een verbod op het vliegen met een drone boven groepen mensen. Het aantal meldingen van overtredingen is de afgelopen jaren snel toegenomen, alhoewel in veel gevallen blijkt dat lang niet iedere melding daadwerkelijk een overtreding betreft.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier