Brandweer Nederland wil nationale vergunning voor inzet drones
De Nederlandse brandweer wil nog dit jaar overal in het land drones kunnen inzetten tijdens calamiteiten. Om dat mogelijk te maken wordt er hard gewerkt aan de aanvraag van een RPAS Operator Certificate (ROC), die voor heel Brandweer Nederland geldt. Op die manier hoeven niet alle 25 onafhankelijke brandweerkorpsen een vergunning aan te vragen.
Eén landelijke vergunning
Tot op heden mag alleen het korps in Twente gebruik maken van drones. Dat had heel wat voeten in de aarde, want naast de aanschaf van de drones en specialistische sensoren moesten er ook drone-operators worden opgeleid, een operations manual geschreven worden en toestelverzekeringen worden afgesloten. Dan pas is normaal gesproken de aanvraag van een ROC mogelijk.
Het operationeel handboek is in het geval van de brandweer een dik boekwerk: er moeten immers voor alle denkbare scenario’s gedetailleerde procedures beschreven worden, alsook mitigerende maatregelen voor bijvoorbeeld het vliegen boven wegen of bebouwing, iets wat maar weinig drone-operators mogen. Daarnaast moet het operationeel handboek ook protocollen bevatten voor de communicatie met bijvoorbeeld politie en piloten van traumaheli’s, om te voorkomen dat drones van de brandweer hen in de weg zitten.
Om te voorkomen dat alle korpsen onafhankelijk van elkaar deze procedure moeten doorlopen wordt er nu ingezet op één landelijk dekkende ROC. Volgens projectleider Wilbert Kleijer zou deze nog voor het eind van het jaar afgegeven moeten zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Volgend jaar zouden er al tientallen drones verspreid over het hele land ingezet moeten kunnen worden.
Talloze toepassingen
Als de ROC eenmaal is afgegeven dan voorziet Kleijer tal van mogelijke toepassingen voor de brandweerdrones. Zo kunnen drones uitgerust met thermische camera’s helpen bij het lokaliseren van een brandhaard en het opsporen van vermiste personen. Drones voorzien van gassensoren kunnen de aanwezigheid van schadelijke stoffen in rookwolken meten, en drones met radio-ontvangers kunnen middels GSM-peilingen slachtoffers vinden.
Volgens Kleijer zijn de kosten die gemoeid gaan met de aanschaf van de onbemande systemen, de sensoren en de opleidingen zo terugverdiend. Normaal gesproken kost de inzet van een helikopter namelijk zo’n vijf- tot achtduizend euro per uur. Als de drones een aantal taken van de helikopter kunnen overnemen, dan leidt dat al gauw tot flinke kostenbesparingen.
Privacy
Overigens zijn er nog wel wat restricties verbonden aan het gebruik van camerabeelden. In verband met de privacywetgeving moet de brandweer uiterst voorzichtig omgaan met opnamen die vanuit de lucht gemaakt worden. Zo is het niet zomaar toegestaan om beelden gemaakt door een drone in te zetten voor trainingsdoeleinden.
Zeer goede ontwikkeling hier gaan de korpsen en de gemeenschap veel voordeel van krijgen!