Onderzoek

Wetenschappers laten dronezwerm complexe en snelle bewegingen uitvoeren

Veel van onze lezers herinneren zich vast wel de magische beelden van een Chinese lichtshow waarbij maar liefst 1.000 drones gelijktijdig door de lucht vlogen, aangestuurd door slechts één computer. Die drones voerden echter vrij langzame vliegbewegingen uit. Wetenschappers verbonden aan de universiteit van zuid-Californië werken nu aan een dronezwerm waarvan de afzonderlijke drones veel snellere capriolen uithalen.

Complexe algoritmes
Voor het experiment werd een groep van 25 drones geprogrammeerd om als een groep samen te werken en bepaalde patronen te vormen. Daarbij zorgen complexe algoritmes ervoor dat de drones elkaar niet raken tijdens het uitvoeren van hun manoeuvres. Daardoor kan de dronezwerm complexe en snelle synchrone bewegingen uitvoeren.

Voor de locatiebepaling van de drones werd in dit geval gebruik gemaakt van een serie camera’s, die de positie van elke drone continu doorgeven aan de centrale computer. Dat heeft als voordeel dat de drones niet afhankelijk zijn van GPS signalen, en de zwerm dus ook indoor kan vliegen. De positiebepaling met camera’s is bovendien veel nauwkeuriger en sneller, zodat de drones ook strakker kunnen samenwerken.

Dronezwerm aansturen met app
De onderzoekers denken dat drone swarms in de toekomst ingezet kunnen worden voor het bewaken van grenzen, het volgen van bosbranden of het opsporen van slachtoffers in ingestorte gebouwen. Daartoe werkt het team onder andere aan een gebruiksvriendelijke app, waarmee meerdere drones tegelijk aangestuurd kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier