Nieuws

Land Rover toont Discovery met ingebouwde search&rescue drone

Autofabrikant Land Rover heeft een prototype getoond van Project Hero, een terreinwagen van het type Discovery met een search&rescue drone die in het dak is geïntegreerd. Het idee is dat hulpteams in geval van calamiteiten met hun terreinwagen naar de plaats des onheils rijden, waarna de drone opstijgt om het rampgebied in kaart te brengen.

Landen tijdens het rijden

Project Hero is het resultaat van een samenwerking tussen Jaguar Land Rover en het Rode Kruis. De auto betreft een 3.0-liter TD6 versie van de nieuwe Land Rover Discovery. Op het dak is een landingsplaats verwerkt voor de drone. Tijdens het rijden wordt deze door magneten op zijn plek gehouden. De drone kan zelfs terugkeren en landen op de auto als deze aan het rijden is.

Om beelden van de drone te kunnen bekijken is de achterzijde van het voertuig uitgerust met een groot FPV-display, zodat een heel team van reddingswerkers mee kan kijken alvorens het terrein te betreden. Het lanceren en landen van de drone is geheel geautomatiseerd, een procedure die desgewenst vanaf het dashboard ingezet kan worden.

De drone heeft een gewicht van 2,7 kg en een maximaal startgewicht van 7,2 kg. Dat betekent dat er 5,5 kg aan payload meegenomen kan worden (inclusief accu’s, camera’s en sensoren). Het bereik is slechts 1 kilometer. De maximale vliegtijd bedraagt 20 minuten. Het is niet duidelijk van wie de drone afkomstig is.

Testen in Oostenrijk

De concept car werd getoond tijdens de Geneva Motor Show, en zal als eerste in gebruik worden genomen door het Oostenrijkse Rode Kruis. De hoop is dat de drone bijvoorbeeld na een lawine veel sneller een overzicht van de situatie kan geven dan met conventionele methoden. Ook moet de drone ’s nachts ingezet kunnen worden.

Ford en UPS

Land Rover is niet de eerste autofabrikant die een landingsplaats voor drones integreert in haar voertuigen. Eerder toonde Ford in samenwerking met DJI al een pickup truck die in staat is om een verkenningsdrone te lanceren en laten landen. Ook waren er al wetenschappers bezig met het laten landen van een drone op een rijdende auto, iets wat goede onderlinge coördinatie op basis van solide sensorinformatie vereist.

Ook zien we steeds vaker prototypen van bestelwagens met daarin drones geintegreerd. Onlangs toonde UPS een conceptversie van een bestelbus met daarin een drone, die pakketjes vanuit de bus kan afleveren bij de geadresseerde. Het is echter niet de verwachting dat dergelijke dronebussen snel in het straatbeeld opduiken, gezien de strenge regelgeving voor het vliegen met drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier