PreviewPro

DJI Matrice 210 met Zenmuse Z30 video preview

Onlangs introduceerde DJI een nieuwe serie drones voor professionele toepassingen zoals inspectiewerk, search&rescue en security: de Matrice 200-serie. Alhoewel de toestellen in de nieuwe reeks naar verwachting pas ergens in het tweede kwartaal van 2017 leverbaar worden, kon DJI-importeur DroneLand al een paar dagen over een preproductiemodel van de Matrice 210 beschikken, inclusief Zenmuse Z30 camera met 30x optische zoom. Wiebe de Jager van Dronewatch toog naar Almere om daar de drone te bekijken en deze met Vincent van Schijndel van DroneLand te bespreken.

Top mounted gimbal

De M200, M210 of M210 RTK is geen drone die je koopt voor gewoon foto- of videowerk. Alhoewel het wel mogelijk is om een normale camera zoals de Zenmuse X5S aan de drone te bevestigen, zullen drones uit de Matrice 200 serie doorgaans uitgerust worden met de Z30 zoomcamera en/of FLIR / Zenmuse XT thermische camera. Bijzonder is de mogelijkheid om de M210 uitvoering van de drone te voorzien van een top mounted gimbal, zodat de camera ook omhoog kan kijken.

Indien de drone wordt uitgerust met een Zenmuse Z30, dan kan er flink worden ingezoomd dankzij de 30x optische en 6x digitale zoom. Een andere noviteit is de toevoeging van een ADS-B ontvanger. Daardoor is de drone in staat om een waarschuwing te geven zodra er een helikopter of vliegtuig in de buurt komt. De RTK versie van de drone kan daarbij centimeternauwkeurig navigeren, ook nabij bronnen van elektromagnetische straling.

Videobespreking

In onderstaande video wordt je in vijftien minuten tijd helemaal bijgepraat over de nieuwe drones in de Matrice 200-lijn en de M210 in het bijzonder. Aan bod komt onder andere de nieuwe top mounted gimbal, de Zenmuse Z30 zoomcamera en de mogelijkheid om de drone uit te rusten met twee camera’s, de werking van RTK GPS, het nut van de ADS-B ontvanger, en de losse FPV-camera aan de voorzijde van het toestel. Helaas konden we vanwege het slechte weer niet naar buiten voor een testvlucht, maar even binnen opstijgen was geen probleem.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier