Tech

Nieuwe processor van Nvidia brengt kunstmatige intelligentie naar drones

Chipfabrikant Nvidia heeft een nieuwe processormodule ontwikkeld die drones in de toekomst een stuk intelligenter en zelfstandiger moet maken. Daartoe maakt de Jetson TX2 gebruik van artificial intelligence (AI). Daardoor komen toepassingen als on-board beeldverwerking en autonoom navigeren binnen handbereik.

Supercomputer op creditcardformaat

Ondanks het geringe formaat van de module – de printplaat is ongeveer net zo groot als een creditcard – heeft NVIDIA naar eigen zeggen de processorkracht van een supercomputer weten te vangen in de chipset. Door het geringe energieverbruik van slechts 7,5 Watt kan de module worden ingebouwd in uiteenlopende robots en drones.

De Jetson TX2 is krachtig genoeg om neurale netwerken te simuleren, en daarmee toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie mogelijk te maken. Zo zou een search&rescue drone uitgerust met de Jetson TX2 zelfstandig op zoek kunnen gaan naar slachtoffers, door realtime de binnenkomende camera- en sensordata te analyseren en op basis daarvan automatisch het terrein te verkennen.

Zelfstandig inspecties uitvoeren

Ook zouden drones voorzien van de nieuwe processor zelfstandig inspecties aan industriële installaties of infrastructuur kunnen uitvoeren, zonder tussenkomst van een menselijke operator. Op basis van geavanceerde beeldherkenningstechnologie kan de drone bijvoorbeeld zelfstandig besluiten om een verdacht plekje nader in kaart te brengen door wat dichterbij te gaan vliegen en wat extra opnamen te maken.

De module beschikt naast een aantal processors ook over ingebouwd geheugen en diverse netwerkaansluitingen. Daardoor kunnen dronebouwers de module relatief eenvoudig integreren in bestaande systemen. In Nederland doet dronebouwer Aerialtronics dat al. Naast toepassingen in drones voorziet Nvidia ook mogelijkheden voor robots en intelligente camera’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier