Nieuws

Ruim $1 miljoen opgehaald voor vliegend telefoonhoesje SelFly

Het moet de ultieme selfie-drone worden: de SelFly, een smartphonehoesje dat naast je telefoon ook ruimte biedt aan een ultracompacte drone waarmee je waar en wanneer je maar wilt wat dronies kunt maken. Op Kickstarter is er inmiddels ruim één miljoen dollar voor opgehaald. Voor 99 dollar kun je voorintekenen op een exemplaar. Maar een waarschuwing is op zijn plaats.

Vliegend smartphonehoesje

Een drone waarmee je af en toe wat selfies maakt zou je eigenlijk altijd bij je willen hebben. Maar niemand zit te wachten op een onhandig extra device dat je naast je smartphone altijd met je mee moet brengen. Dat bracht een Amerikaans team op het idee om een drone te ontwikkelen die zo klein is dat deze ondergebracht kan worden in een smartphonehoesje.

Smart Flying Phone Case Camera

Met dat idee in het achterhoofd startte het team met de ontwikkeling van de SelFly, waarvoor op Kickstarter momenteel een crowdfundingcampagne loopt. Aangeprezen als The Smart Flying Phone Case Camera is de SelFly een selfie-drone die feitelijk alleen bestaat uit een hoesje met daaraan vier uitvouwbare armen met propellers, een accu, en een kleine camera. Wil je ergens een luchtfoto van maken? Dan haal je gewoon je telefoon uit het hoesje, klapt de propellers uit, en vliegen maar.

Het klinkt als een leuke gadget, zeker gezien de lage verkoopprijs van 99 dollar, in de voorverkoop althans. Alle populaire smartphones zouden ondersteund moeten gaan worden, waaronder de iPhone 6 en 7 en de Samsung Galaxy S6 en 7. Via een app kan de drone eenvoudig aangestuurd worden, en de drone beschikt over verschillende vliegprogramma’s waardoor het maken van een dronie of korte actievideo een fluitje van een cent zou moeten zijn.

Herinnering aan Zano Drone

Een hele dikke waarschuwing is echter op zijn plaats. Wie Dronewatch al wat langer volgt zal zich ongetwijfeld nog het debacle rond de Zano Drone herinneren. Ook dat was een compacte selfiedrone, waarvoor miljoenen dollars werden opgehaald. Maar uiteindelijk bleek het team niet in staat om de belofte werkelijkheid te maken. Na enkele halfbakken prototypes en ellenlange vertraging als gevolg van allerlei tegenslagen bij het in massa produceren van de drones ging het bedrijf uiteindelijk failliet.

Ook toen was er sprake van fantastische claims en een zeer aansprekend promotiefilmpje. Duizenden mensen besloten om in te stappen. Nadat het faliekant misging besloot Kickstarter om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de campagne rond de Zano Drone. Een van de conclusies was dat Kickstarter veel voorzichtiger had moeten zijn met het faciliteren van campagnes die eigenlijk too good to be true zijn. Maar het heeft er alle schijn van dat Kickstarter niets heeft geleerd en volop ruimte geeft aan de volgende drone bubble.

Geld en expertise

Om succesvol een drone te ontwikkelen en deze vervolgens in massa te produceren zijn gigantische bedragen nodig. Een miljoen dollar aan crowdfundgeld lijkt veel, maar dat is het zeker niet. Alleen al de kosten voor certificering en het laten maken van productiematrijzen kost al snel honderdduizenden dollars, en dan is er nog geen drone gemaakt of salaris uitbetaald. Los daarvan is het de vraag of het team genoeg expertise heeft om zowel een drone als een geavanceerde app te ontwikkelen, en dat allemaal vanaf scratch.

Dus voordat je 99 dollar overmaakt naar SelFly: houd er ernstig rekening mee dat je het geld nooit meer terugziet. Natuurlijk is er altijd een kans dat het team het deze keer wel voor elkaar krijgt om een crowdfunddrone daadwerkelijk te laten vliegen, maar gezien de vele eerdere crowdfundingdebacles op het gebied van drones zijn we niet erg optimistisch.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier