Brandweer New York maakt voor het eerst gebruik van tethered drone

De New Yorkse Fire Department (FDNY) heeft onlangs voor het eerst gebruik gemaakt van een zogenaamde tethered drone bij de bestrijding van een brand in The Bronx. Bijzonder is dat het toestel via een elektriciteitskabel verbonden is met een grondstation. Daardoor kan de drone niet alleen urenlang in de lucht blijven, ook wordt de kans op een fly-away geminimaliseerd.

Uren vliegen
De drone die de FDNY inzette tijdens de brand heeft een prijskaartje van maar liefst 85.000 dollar. Het systeem weegt ongeveer 4 kg en beschikt over zowel een normale camera als een warmtebeeldcamera. Daardoor kan de drone niet alleen ingezet worden om een goed overzicht te krijgen van de situatie, ook kan de drone helpen bij het opsporen van de brandhaard. Het grondstation waaraan de drone is voorzien beschikt over een forse accu, zodat de drone gedurende de hele operatie kan blijven vliegen als dat nodig is.

Volgens FDNY-commandant Timothy Herlocker kwam de drone goed van pas tijdens de brand, die plaatsvond op de 4e verdieping van een gebouwencomplex. “Middels de drone kregen we een goed overzicht van de situatie op het dak. Daardoor kon de commandant veel effectiever aanwijzingen geven aan de brandweerlieden. Zo konden ze op de juiste plaatsen ventileren en blussen.”

Geen last van stoorzenders
De kabel die de drone voorziet van elektriciteit wordt ook gebruikt om de stuursignalen en videobeelden uit te wisselen. Daardoor heeft het systeem ook geen last van verstorende radiosignalen. Momenteel beschikt het brandweerkorps over drie van dergelijke tethered drones. “Deze systemen zullen een positieve impact hebben op onze operaties. Commandanten krijgen een veel beter overzicht en we kunnen zowel onze eigen mensen als de mensen die we helpen veel beter beschermen.”

Voordat de drone ingezet kan worden moet het brandweerkorps wel even contact opnemen met de luchtvaartautoriteit. Het systeem wordt immers ingezet boven bebouwing en in klasse B luchtruim, waarin normaal gesproken absoluut geen drones geduld worden. Verder moet de drone in principe ook ’s nachts gebruikt kunnen worden. In de praktijk duurt de procedure om van de FAA toestemming te krijgen voor de lucht slechts tien minuten.

Rijkswaterstaat
Ook in Nederland wordt het fenomeen tethered drone met veel interesse bekeken. Onder andere Rijkswaterstaat ziet wel wat in drones aan een touwtje. Dergelijke drones zouden onder andere ingezet kunnen worden voor het monitoren van verkeersstromen. Maar er zijn ook toepassingen denkbaar op het gebied van journalistiek, security en monitoring. De vraag is vooral wat de juridische positie van een drone aan een kabel is, en of deze al dan niet valt onder de gebruikelijke droneregelgeving.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier