“Drones redden gemiddeld één leven per week”

Sinds 2013 hebben civiele drones minstens 59 mensen in 18 verschillende landen het leven gered. Dat komt neer op ongeveer één leven per week. Van die 59 reddingsacties vonden er maar liefst 38 plaats in de afgelopen 10 maanden. Het onderzoek onderstreept het levensreddende potentieel van (consumenten)drones.

Uiteenlopende omstandigheden

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door DJI, blijkt dat drones in de meest uiteenlopende gevallen werden ingezet om levens te redden. Zo werd in 2013 een man opgespoord die in winterse omstandigheden verdwaald was geraakt. In juni 2015 leverde een drone reddingsvesten af bij jongeren die in een rivier vast waren komen te zitten. Ook werd een drone gebruikt om iemand op te sporen met hartfalen, en niet lang geleden nog werd een doodgewone DJI Phantom ingezet om wandelaars te zoeken die als vermist waren opgegeven.

Hoeveel personen hun leven precies te danken hebben aan de inzet van drones kan niet heel exact bepaald worden, omdat in lang niet alle gevallen duidelijk is om hoeveel mensen het precies ging. Als voorbeeld geeft DJI een reddingsactie van een groep mensen die vast waren komen te zitten na een overstroming in India. Alhoewel de groep werd opgespoord middels een drone is niet precies duidelijk om hoeveel mensen het ging en daarom is de reddingsactie niet meegenomen in het onderzoek.

Drones bestuurd door burgers

Een bijzondere conclusie uit het onderzoek is dat de drones in kwestie lang niet altijd door professionele reddingswerkers werden ingezet. In maar liefst éénderde van de gevallen werd de drone bestuurd door een gewone burger. In veel gevallen betrof het daarbij passanten of lokale bewoners die toevallig de beschikking hadden over een drone en deze snel konden inzetten.

Alhoewel DJI benadrukt dat bij ieder noodgeval eerst de hulpdiensten gewaarschuwd moeten worden, voorspelt het bedrijf dat consumentendrones in de toekomst nog veel levens zullen redden, aangezien de technologie steeds wijder verspreid raakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over ““Drones redden gemiddeld één leven per week”

  • 17 maart 2017 om 10:19
    Permalink

    Good to hear the importance of the drones, not only by professionals. Of course the first thing to do is to call the professionals, but it’s also good to hear that the locals and the hobbyists can be important in certain circumstances.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier