Nieuws

Delftse studenten organiseren anti-drone competitie DroneClash

Ken je Robot Wars nog, die show waarbij robots elkaar op leven en dood bestreden? Zoiets komt er nu ook voor drones, in Nederland nog wel. Het Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) van de TU Delft organiseert op 4 december namelijk de eerste editie van DroneClash, een competitie waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk drones van de tegenstander neer te halen. Met de wedstrijd wil de TU Delft een boost geven aan de ontwikkeling van innovatieve systemen die ongewenste drones in toom kunnen houden of juist een drone kunnen beschermen.

“Drones kunnen overal en altijd opduiken in ons leven. Maar we moeten ook de mogelijkheid hebben om drones tegen te houden als dat nodig is”, licht Bart Remes van het TU Delft MAVLab toe. “De afgelopen jaren is de drone industrie zeer hard gegroeid, en je ziet nu dat de anti-drone industrie ook snel tot wasdom komt. Idealiter houden deze beide ontwikkelingen elkaar in evenwicht. We organiseren DroneClash om nieuwe ideeën te genereren als het gaat om zowel het weren als beschermen van drones.”

Koninginnedrone
Het idee is dat vier teams het in het onlangs geopende drone testcentrum in Valkenburg tegen elkaar op gaan nemen. Elk team mag meerdere ‘fighter drones’ inzetten om hun eigen ‘queen drone’ te beschermen. De bedoeling is om de queen drones van de andere teams uit te schakelen, terwijl de eigen queen drone de strijd overleeft. Er komen dus zowel technologieën aan bod die andere drones kunnen uitschakelen als technologieën die een drone moeten kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf.

In totaal kent de DroneClash drie ronden. In de Battle 1st Arena is het de bedoeling dat de fighter drones van de verschillende teams direct op elkaar losgelaten worden. De drones die deze ronde overleven gaan door naar de Hallway of Doom Death and Destruction, waarbij de drones door allerlei anti-drone technologieën worden bestookt. De drones die dan nog over zijn mogen in de 4 Queen palace proberen om de queen drones van de tegenstanders uit te schakelen. Per team mag er steeds 1 drone op afstand bestuurd worden. Er mag met de controller wel geswitched worden tussen drones, en drones mogen ook autonoom vliegen.

Inschrijven
Teams die mee willen doen aan de wedstrijd kunnen zich deze week inschrijven. Tijdens de DroneClash zelf is publiek welkom. Er zal ook een DroneClash Expo worden georganiseerd rondom het evenement, waarbij bedrijven en ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om hun nieuwste oplossingen en producten te demonstreren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier