Incident

Dronevlucht op Schiphol komt Oekraïner duur te staan

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagmiddag de drone afgepakt van een 21-jarige man uit Oekraïne die met zijn drone voor de vertrekhal van luchthaven Schiphol aan het vliegen was. Hij wilde vlak voor vertrek met de drone wat videobeelden maken van zijn familie. De man kreeg een boete van 500 euro en is voorgoed zijn drone kwijt.

Het met een drone vliegen in gecontroleerd luchtruim is streng verboden. Nadat de man werd aangehouden overlegde de marechaussee met zowel het team Luchtvaarttoezicht van de politie als met het Openbaar Ministerie. De man besloot in te gaan op een schikkingsvoorstel van 500 euro en ging akkoord met het inleveren van zijn drone om zijn reis te kunnen vervolgen.

Geen geofencing

Het incident onderstreept helaas dat er blijkbaar nog altijd mensen zijn die niet beseffen dat het niet zo’n goed idee is om op een druk vliegveld met een drone te gaan vliegen. Ook moet geconcludeerd worden dat geofencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plekken waar dat niet mag, nog niet in alle drones is ingebouwd en/of effectief ingrijpt op het moment dat het nodig is.

(coverfoto: Shirley de Jong, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Dronevlucht op Schiphol komt Oekraïner duur te staan

 • Weet je wat nog ongelooflijker is… dat ze in vrijwel elke tax free shop op Schiphol doodleuk drones verkopen. En het dan raar vinden dat een onbenul z’n nieuwe aankoop test. Het spek op de kat binden, heet dat geloof ik.

  Beantwoorden
  • Dus je mag drones alleen maar verkopen waar je ook mag vliegen?

   Wat een onzin zeg.

   Beantwoorden
 • Dat is t andere uiterste…. maar in het episch centrum van het absolute no-drone gebied drones verkopen is ridicuul en hypocriet en werkt incidenten als deze in de hand. Alsof je een sigarettenautomaat bij KWF Kankerbestrijding plaatst

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier