Finse startup meet luchtkwaliteit met behulp van drone

Conventionele metingen van de luchtkwaliteit rond bijvoorbeeld een vuilverwerkingsbedrijf geven doorgaans weinig inzicht in de ruimtelijke verdeling van schadelijke stoffen. Dat maakt het ook lastiger om maatregelen te nemen om de oorzaken van de vervuiling gericht te bestrijden. Het jonge Finse bedrijf Aeromon wil daar verandering in brengen met een dronegebaseerde sensor.

Het systeem werd onlangs in de praktijk ingezet om de uitstoot van methaangas door een vuilverwerkingsbedrijf nabij Helsinki in kaart te brengen. Daarbij vloog de drone op verschillende hoogten zigzaggend over het terrein. De data van de sensor werd vervolgens ingelezen in de software van Aeromon, en omgezet in een nauwkeurig model dat de verschillen in de luchtkwaliteit snel inzichtelijk maakt.

Geschikt voor iedere drone
Volgens Jouko Salo van Aeromon kan de software dankzij de inzet van een dronegebaseerde sensor nu heel gedetailleerde uitstootkaarten van bijvoorbeeld industriële gebieden maken. Aangezien het sensorpakket niet heel zwaar is kan in principe iedere multirotor of fixed-wing drone ingezet worden voor het verrichten van de metingen. De sensor kan 70 verschillende soorten gas opsporen.

Tijdens het pilotproject werden de emissiemetingen zoals verricht door de drone vergeleken met traditioneel uitgevoerde referentiemetingen. Daaruit bleek dat de meetwaarden zoals die werden geregistreerd door de drone betrouwbaar zijn. “Dankzij dit systeem kunnen we nu veel nauwkeuriger metingen van de luchtkwaliteit uitvoeren, ook boven moeilijk bereikbare plaatsen”, aldus Salo.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier