ProProductnieuws

Landbouwdrone van DJI krijgt flinke upgrade

In sectoren zoals inspectie, bewaking en precisielandbouw valt misschien wel meer geld te verdienen dan met de verkoop van drones aan consumenten. Mede om die reden heeft DJI een verbeterde versie van haar Agras MG-1 landbouwdrone op de markt gebracht. De MG-1S beschikt onder meer over RTK GPS voor het op de centimeter nauwkeurig besproeien van gewassen.

Precisielandbouw

Dat drones in de landbouwsector zeer nuttig ingezet kunnen worden blijkt onder meer uit dit onderzoek, waarin geconcludeerd wordt dat de groei van gewassen vanuit de lucht zeer nauwkeurig gevolgd kan worden. Op basis van dergelijke meetgegevens kan een agrariër dan veel preciezer het groeiproces bijsturen, door alleen daar te bemesten of te besproeien waar het nodig is.

Dat besproeien kan in principe ook door een drone worden uitgevoerd. DJI bracht eind 2015 zelfs een drone op de markt voor dit doel, de Agras MG-1. Deze landbouwdrone kon in totaal 10 liter aan bestrijdingsmiddelen of andere vloeistoffen verspreiden over een perceel, en werd via een app automatisch aangestuurd. Anderhalf jaar na dato is er nu dus een opvolger van dit systeem.

RTK GPS en hoogteradar

De nieuwe MG-1S heeft nog steeds een nuttige payload van 10 liter maximaal, maar is onder de motorkap flink verbeterd. Zo beschikt het systeem over RTK GPS, voor centimeternauwkeurige navigatie. Ook is het systeem daardoor ongevoelig voor magnetische verstoringen. Verder heeft de drone nu radar en obstakeldetectie, zodat de vlieghoogte automatisch aangepast kan worden aan het terrein en eventuele obstakels vermeden worden.

Ook de app heeft een update gekregen, zodat de drone nog efficiënter zijn route kan berekenen. Een boer hoeft geen ingewikkeld programmeerwerk uit te voeren, maar loopt simpelweg langs de omheining van de betreffende akker met de controller in zijn hand. De drone berekent vervolgens automatisch de juiste vliegbewegingen en vlieghoogte, daarbij rekening houdend met de gewenste sproeiparameters.

Beperkingen

Helaas is het gebruik van een landbouwdrone zoals de MG-1S in onder andere Nederland op dit moment zo goed als uitgesloten. Niet alleen bevinden veel landbouwgronden zich in gecontroleerd luchtruim en zijn akkers vaak omgeven door wegen waar niet overheen gevlogen mag worden, ook dient men voor het vliegen met een zware drone te beschikken over een volledige ROC vergunning: iets wat niet echt realistisch is voor een landbouwbedrijf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Landbouwdrone van DJI krijgt flinke upgrade

  • Helaas is spuiten van gewasbeschermingsmiddelen met een drone of vliegtuig in Nederland ook verboden. In de regelgeving om drift van middelen naar plaatsen buiten het perceel staat dit zo vermeld. Jammer, want als het land te nat is om met een rijdende spuitmachine de gwb toe te dienen, zou het een interessante oplossing zijn. En onderzoek toont aan dat de risico’s van drift klein zijn. Lobby nodig om de wetgeving hierop aan te passen!?

    Beantwoorden
  • Jurgen Kramer

    Hier ben ik het helemaal mee eens. Drones kunnen veel lager vliegen dan spuitvliegtuigen (zoals je in de flevopolder wel zag). Daarbij komt ook nog eens als voordeel dat het ook nog milieuvriendelijker is. Denk aan al die niet verstookte diesel van trekkers die het werk normaal moeten doen. Accu’s opladen kan door zonnepanelen. Ik kom zelf uit de landbouw sector en wil graag met de huidige stand van techniek de agrarische sector bedienen. Kortom. Nederland met zijn agrarische kennis en voortstrevende techniek, LAAT VAN JE HOREN EN OMARM DEZE TECHNIEK. PAS AUB DE WETGEVING AAN!!!!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier