Nieuws

DJI wil drones gaan uitrusten met ID-chip

Anticiperend op nieuwe Amerikaanse regelgeving heeft DJI voorgesteld om hun drones in de toekomst uit te rusten met ID-chips die op afstand uitgelezen kunnen worden. Daardoor kunnen wetshandhavers zien van wie een bepaalde drone is. In de VS gaan stemmen op om een dergelijk systeem verplicht te stellen voor alle drones.

Iedere drone een kenteken

Met het voorstel speelt DJI in op groeiende zorgen over misbruik van drones. “Het merendeel van de dronegebruikers vliegt op een veilige en verantwoordelijke manier. Toch begrijpen we dat wetshandhavers graag middelen tot hun beschikking krijgen om de eigenaren van drones die op plekken vliegen waar dat niet mag of gevoelig te identificeren”, schrijft DJI in een white paper die gisteren online werd gezet.

Het systeem zou uitgaan van een eenvoudige radiozender aan boord van iedere drone. Naast de actuele locatie zou die ook een registratienummer uitzenden, vergelijkbaar met het kenteken van een auto. Alhoewel iedereen in de directe omgeving van de drone die radiosignalen kan ontvangen, zouden alleen handhavers de mogelijkheid krijgen om te zien welke persoon er gekoppeld is aan het betreffende kenteken. Op die manier zou de privacy van de piloot gegarandeerd zijn.

Volgens DJI is een dergelijke oplossing veruit te prefereren boven een systeem waarbij de vliegbewegingen van alle drones in realtime opvraagbaar zouden zijn. “Dit zou veel kostbaarder zijn om te ontwikkelen en bovendien zou zo’n systeem legitieme gebruikers in verlegenheid kunnen brengen. Denk aan bouwbedrijven die nieuwe locaties aan het scouten zijn. Dat is mogelijk concurrentiegevoelige informatie.”

Timing niet toevallig

De timing van het voorstel is niet geheel toevallig. Gisteren kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA aan een werkgroep in te stellen die zich moeten gaan buigen over de verdere integratie van onbemande systemen in het luchtruim. Eén van de onderwerpen waar deze werkgroep zich over gaat buigen is de vraag hoe autoriteiten beter zicht kunnen krijgen op drone-operaties.

Tijdens de persconferentie van de FAA werd ook bekend gemaakt dat er inmiddels 770.000 drones zijn geregistreerd in de VS. Sinds december 2015 moeten alle drones boven de 250 gram verplicht worden ingeschreven. Dat kan online, en de kosten bedragen 5 dollar per toestel. Het registratienummer dient zichtbaar op de drone te worden aangebracht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier