Gerucht

Ook DJI komt met selfie-drone: de Spark

Na film- en fotografie, inspectie, search&rescue en landbouw is het maken van dronies de volgende activiteit waar DJI wel verkooppotentieel in ziet. Het bedrijf introduceert binnenkort namelijk een eigen selfie-drone, de DJI Spark. Dat blijkt uit een serie uitgelekte foto’s. De Spark meet nog geen 13 cm en wordt opgeladen via USB. Ondanks het kleine formaat is de camera gestabiliseerd middels een gimbal.

13 cm lang
Dat de Spark lekker klein is blijkt wel uit uitgelekte afbeeldingen met daarop ook een liniaal, waardoor te zien is dat de drone nog geen 13 cm lang is. Bijzonder is dat het toestel desondanks beschikt over een ultrasoon hoogtemeter en het visual positioning system (VPS), dat ervoor zorgt dat de drone ook zonder GPS zijn positie kan houden.

Het cameraatje aan de voorzijde van het toestel is gestabiliseerd middels een gimbal. Dat betekent dat de drone waarschijnlijk in staat is om mooi vloeiende videobeelden af te leveren. Dit in tegenstelling tot veel andere selfie-drones van dit formaat, die vertrouwen op elektronische beeldstabilisatie. In de praktijk werkt dat echter toch niet zo goed als mechanische beeldstabilisatie.

Niet opvouwbaar
In tegenstelling tot de Mavic Pro is de Spark niet opvouwbaar. Desondanks is de drone door het geringe formaat makkelijk mee te nemen, mede doordat de propellers wel ingeklapt kunnen worden. Het lijkt ons aannemelijk dat de Spark met iets van een aantrekkelijke reiscassette wordt geleverd. De accu is verwisselbaar, en wordt opgeladen middels een USB kabeltje.

Verdere details zijn nog niet bekend. Naast de Spark verwachten we dat DJI binnenkort ook met een uitgeklede versie van de Mavic Pro komt, de Mavic Standard. DJI richt haar pijlen nu dus ook op onderkant van de markt, een domein dat tot nu toe vooral was voorbehouden aan de Xiro Xplorer Mini, de Yuneec Breeze en de Parrot Bebop.

Dat het toestelletje de naam ‘Spark’ zou krijgen blijkt trouwens uit deze patentaanvraag. Maar er wordt ook gespeculeerd dat de selfie-drone de naam Mavic Mini meekrijgt. Ook zijn er websites die denken dat het om een race-drone gaat, maar dat lijkt ons wat minder waarschijnlijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier