Review

Walkera Rodeo 110 review: kleine maar pittige ‘ready to fly’ race drone

Tegenwoordig hoef je geen doorgewinterde knutselaar met een rokende soldeerbout binnen handbereik meer te zijn om aan de slag te gaan met FPV racing. Dronefabrikant Walkera heeft namelijk al flink wat ready to fly race drones in het assortiment, waarvan de Rodeo 110 het meest recente model is. Ondanks zijn geringe formaat levert de kleine race drone toch pittige vliegprestaties, bleek na een middagje vliegen.

Een paar maanden geleden liet ik onder de bezielende leiding van een ervaren bouwer zien dat het best goed te doen is om je eigen race drone in elkaar te zetten. Je bestelt – al dan niet via een Chinese webshop – een frame, flight computer, motorregelaars (ESC’s), motoren, first person view (FPV)-camera, en nog wat ander klein grut, en na een middagje solderen kun je met je zelfgebouwde FPV drone je eerste rondjes vliegen.

Toch is het nog best een drempel om op die manier met het drone racen aan de slag te gaan. Zeker voor beginners is het best handig om een kant en klare oplossing te kopen, waarmee je direct uit de doos kunt vliegen. Walkera is een dronefabrikant die zich heeft gestort op deze doelgroep en het bedrijf heeft inmiddels al diverse race drones op de markt gebracht, waarvan de Walkera Runner 250 inmiddels een begrip is. Daar komt nu dus de Rodeo 110 bij.

De Rodeo 110 past in de palm van je hand

Klein, kleiner, kleinst
De trend is de laatste tijd dat race drones steeds kleiner worden. Er is al een hele hype rond de zogenaamde Tiny Whoops, kleine quadcoptertjes met cameraatjes die zich prima lenen voor first person view racen in de huiskamer. Met de introductie van de Rodeo 110 quad racer gaat Walkera eigenlijk tussen het ‘echte’ drone racen en het Tiny Whoop-gebeuren in zitten. De race drone is namelijk niet bepaald groot met zijn framemaat van 110 mm diagonaal. Toch hebben we te maken met een serieuze racer.

Handig is dat de Rodeo 110 kant en klaar werd geleverd met de Devo 7 controller. Dit is een universele 6-kanaals zender die op 2,4 GHz opereert. De zender werkt naar keuze op 8 penlite batterijen of op een speciaal accupack (niet meegeleverd). Verder vind je in de doos een LiPo accu met een capaciteit van 850 mAh en een setje reservepropellers. Op één accu kun je ongeveer 5-6 minuten vliegen. Het opladen met de meegeleverde lader duurt iets van drie kwartier per accu. Bestel dus als het even kan meteen wat extra accu’s.

Deze Devo 7 controller wordt standaard meegeleverd

Videobril
Het enige wat niet wordt meegeleverd is een FPV videobril. Die zul je dus nog los moeten aanschaffen. Gelukkig zijn deze tegenwoordig helemaal niet zo duur meer, vanaf een paar tientjes heb je al een model met ingebouwde ontvanger en accu. Ik koos voor de Eachine EV800, die op de 5,8 GHz band werkt en met een druk op de knop op zoek gaat naar het kanaal waarop je drone uitzendt. Dat kanaal is naar wens te wijzigen met dip switches op de body van de drone.

De drone zelf doet degelijk aan en is helemaal ready to fly: je hoeft dus niets te solderen of in elkaar te zetten. Het volstaat om de accu vast te gespen, deze aan te sluiten en je kunt vliegen. Het frame is gemaakt van koolstoffiber en kan dus wel tegen een stootje. De FPV videocamera is achter een kunststof frame geplaatst die de camera moet beschermen tegen botsingen. De antennes steken als drie sprietjes uit de achterzijde van het toestel.

Voor een paar tientjes koop je al een FPV videobril zoals de Eachine EV800.

Lekker agressief
Ondanks zijn geringe formaat vliegt de Rodeo 110 lekker agressief, dankzij de vier brushless motoren. Accelereren en stijgen doet de drone pijlsnel. Het is dan ook niet echt een drone voor in de huiskamer, ondanks de meegeleverde prop guards en het geringe gewicht van 100 gram (excl. accu). Indoor vliegen doe je met dit toestel alleen in grotere loodsen of parkeergarages. Natuurlijk is de drone niet uitgerust met GPS of barometer, je vliegt de drone volledig manual. Dat maakt de Rodeo 110 wat minder geschikt voor beginnende dronevliegers. Je moet echt wel wat stuurervaring hebben, wil je plezier kunnen beleven aan deze kleine racer.

Het FPV beeld vanuit de ‘cockpit’ wordt overigens middels een analoge videoverbinding overgebracht. Dit omdat er bij digitale zenders teveel vertraging optreedt, alhoewel er al wel digitale videozenders voor FPV race drones te koop zijn waarbij dit euvel is opgelost. Het beeld dat de Rodeo 110 doorgeeft is scherp en komt zeker als de drone dichtbij vliegt zonder al teveel storing door. Overigens mag je in Nederland in de buitenlucht geen gebruik maken van een FPV bril, omdat je volgens de regels altijd vrij zicht moet hebben op je drone.

Middels de FPV videobril kun je meekijken vanuit de ‘cockpit’ van de drone

Conclusie
Kortom: voor wie wil beginnen met FPV racing zonder eerst een middag te moeten solderen is de Rodeo 110 een leuke race drone. Je kunt er prima mee vliegen zonder videobril, maar voor het echte werk zul je ook nog even moeten investeren in een FPV bril die werkt op de 5,8 GHz frequentie. En mocht er iets kapot gaan: alle vitale onderdelen, zoals motoren, ESC’s en camera zijn relatief eenvoudig te vervangen, dus ook knutselaars kunnen hun hart ophalen met de Rodeo 110.

De Walkera Rodeo 110 kost € 219,- en is o.a. te koop bij Droneshop.nl. Je kunt daar ook terecht voor een FPV videobril.

Met dank aan Walkera International voor het ter beschikking stellen van een review model. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier