Pro

CNN gaat gebruik maken van fail-safe drones uit Nieuw Zeeland

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een zestal drones aangeschaft die voorzien zijn van diverse fail-safe maatregelen, zoals een parachutesysteem en een drievoudig uitgevoerde vluchtcomputer. CNN wil de drones in het kader van nieuwsgaring inzetten voor vluchten boven mensen. De drones worden geleverd door het Nieuw-Zeelandse bedrijf Altus Intelligence.

“Niet lang geleden heeft CNN toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit om met drones vluchten uit te voeren boven mensenmenigten. Voorwaarde is wel dat er voldoende mitigerende maatregelen genomen zijn om ongelukken te voorkomen. Uiteindelijk kwam CNN bij ons terecht”, aldus Simon Morris van Altus Intelligence.

Parachutesysteem
Eén van de veiligheidsmaatregelen waarmee de drones zijn uitgerust is een parachutesysteem dat in geval van nood automatisch wordt geactiveerd. De parachute wordt met behulp van een CO2-cilinder uitgestoten, en dat kan al vanaf 8-10 meter boven de grond. Daardoor komt de drone niet als een baksteen uit de lucht vallen, mocht er iets misgaan met de aandrijving.

Redundantie
Een andere noviteit is de drievoudig uitgevoerde vluchtcomputer. Tijdens een vlucht wordt continu de status van elke afzonderlijke IMU in de gaten gehouden. Zodra één van de controllers afwijkend gedrag vertoont, nemen de andere twee het over en wordt de IMU die foutieve waarden doorgeeft uitgeschakeld.

Een laatste maatregel die moet voorkomen dat de drone plotseling naar beneden komt zetten is redundantie in de aandrijving. De toestellen zijn voorzien van 8 propellers, in een X8 configuratie. Daardoor leidt een storing in één van de motoren of een defecte propeller niet meteen tot een onbestuurbare drone, maar kan deze veilig aan de grond worden gezet.

Echt goedkoop zijn de systemen niet: de drones kosten 40.000 dollar per stuk. En klein is de Delta X8 ook niet: het systeem kan maar liefst 13 kg aan payload vervoeren. Maar in de toekomst wil CNN ook gaan werken met kleinere drones. Het idee is dat elk kantoor kan beschikken over een drone, zodat er overal en altijd een drone ingezet kan worden voor journalistieke doeleinden.

CNN Air
Het onderdeel binnen CNN dat zich bezig houdt met dronejournalistiek heet Aerial Imagery and Reporting (CNN AIR). Momenteel wordt deze afdeling bemand door twee fulltime drone operators, die journalistieke producties verrijken met drone-opnamen. Binnenkort kunnen zij dus ook luchtopnamen maken van bijvoorbeeld demonstraties of andere nieuwswaardige gebeurtenissen waarvoor nu nog helikopters worden ingezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier