‘Aanvraag privé-modelvliegveld serieuze optie voor dronevlieger’

Het recreatief vliegen met drones wordt dit jaar nog flink aan banden gelegd. Zo gaat de maximale toegestane vlieghoogte hoogstwaarschijnlijk omlaag van 120 naar 50 meter en zal er ook een afstandsbeperking van 100 meter horizontaal worden ingevoerd. Maar uit onderzoek van Dronewatch blijkt dat er een maas in de wet is die dronevliegers de mogelijkheid geeft om zonder deze beperkingen door te kunnen vliegen.

Uitzondering voor modelvliegvelden

In de Regeling modelvliegen, waaronder ook het hobbymatig vliegen met drones valt, is er namelijk een uitzonderingspositie gemaakt voor modelvliegvelden. Op deze velden mag men tot maximaal 300 meter hoog vliegen, en gelden er geen beperkingen met betrekking tot de maximale afstand van een onbemand luchtvaartuig ten opzichte van de bestuurder. De nieuwe regels voor het recreatief gebruik van drones, die naar verwachting later dit jaar worden ingevoerd, gelden niet voor modelvliegvelden.

Tot op heden moesten dergelijke velden aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) of de Federatie Limburgse Radio Controle Vliegers (FLRCV). Het blijkt echter dat in principe iedere stichting in aanmerking komt voor de aanvraag van een modelvliegterrein, mits er geen commerciële activiteiten worden ontplooid op het betreffende terrein en het terrein in kwestie in klasse G luchtruim ligt.

Interessant is ook dat er vanuit de regelgeving geen ondergrens is gesteld aan de grootte van zo’n modelvliegterrein. Dat betekent dat iedere particulier in principe bij de Kamer van Koophandel een eigen stichting kan oprichten, om vervolgens de status van modelvliegveld aan te vragen voor bijvoorbeeld de eigen achtertuin. Ook is het in theorie mogelijk om van een stadspark of buitengebieden zonder bebouwing een modelvliegveld te maken. Zolang de bestuurder maar in het betreffende veld blijft staan gelden de strengere regels niet. Ook gastgebruik is toegestaan, dus ook andere dronevliegers kunnen gebruik maken van deze velden.

Extra ruimte voor prachtige hobby

“Het aanvragen van een eigen modelvliegveld is daarom een serieuze optie voor dronevliegers die zich beknot voelen in hun vrijheden. Het is niet ondenkbaar dat er in Nederland op deze manier flink wat extra ruimte wordt geschept voor een prachtige hobby die door de strenger wordende regelgeving echter steeds verder in het nauw wordt gebracht. En dat terwijl er helemaal geen onderbouwing is voor de nieuwe beperkingen”, aldus Wiebe de Jager van Dronewatch.

Onduidelijk is nog of op er op de nieuwe modelvliegvelden die op deze manier worden gecreëerd ook gevlogen mag worden met een FPV bril. De Jager: “Onlangs zijn er een aantal velden geweest die van de ILT een ontheffing hebben gekregen voor het gebruik van een FPV videobril, ten behoeve van drone racers. Dan moeten er echter wel maatregelen genomen zijn ten behoeve van de veiligheid van het aanwezige publiek. Hoe dat zit met privé-modelvliegvelden moet nog uitgezocht worden.”

Update (2 april 2017): Voor wie het nog niet door had, er was sprake van een 1 aprilgrap.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “‘Aanvraag privé-modelvliegveld serieuze optie voor dronevlieger’

 • 1 april 2017 om 21:47
  Permalink

  Laten we allemaal onze eigen vliegveldjes openen… met een beetje eensgezindheid creëren we een landelijk netwerk van LEGALE privé vliegveldjes.

  Beantwoorden
 • 20 april 2017 om 03:03
  Permalink

  Beetje jammer dat dit als een maas in de wet wordt gepresenteerd. Modelvliegen is uitvoerig geregeld, afgaande op aangehaalde regelgeving, en op punten zelfs strenger dan de op handen zijnde droneregelgeving.
  Mocht je daaraan voldoen zoek je geen maas in de wet, maar ben je het braafste jongetje van de klas!

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   20 april 2017 om 08:00
   Permalink

   Hi Tristan, kijk nog even naar de datum van dit artikel.. Het was een 1 aprilgrap!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier